Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen sote-uudistus herättää monia kysymyksiä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Hallitus on päässyt sopuun sote-uudistuksesta. Sen mukaan potilas voi valita, meneekö hoitoon julkiselle vai yksityiselle terveysasemalle.

Jos raha seuraa potilasta, puretaanko nykyinen työterveydenhuollon lääkäripalvelukäytäntö, jossa työnantaja valitsee palvelutuottajan ja sairausvakuutuksen raha seuraa työnantajan valintaa? Poistetaanko työterveydenhuollosta kokonaan julkista rahoitusta saava tavallinen sairaanhoito, kuten esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ehdottanut vedoten kansainvälisiin esimerkkeihin, muun muassa ”Ruotsin malliin”?

Voiko potilas valita, meneekö suoraan erikoislääkärille, kuten nykyään voi mennä sairausvakuutuksen rahan kanssa yksityissektorilla? Vai lopetetaanko tämä valinnanvapaus monien kansainvälisten esimerkkien mukaisesti?

Noin kymmenen prosenttia sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkaista tarvitsee niin paljon tai kalliita palveluita, että heidän hoitoonsa käytetään vuositasolla noin 80 prosenttia kaikista terveydenhuollon resursseista. Onko siis tarkoitus antaa kymmenelle prosentille asiakkaista valta valita, missä 80 prosenttia rahoituksesta käytetään? Näitä potentiaalisesti vaikutusvaltaisia asiakkaita on erityisesti vanhuksissa, lastensuojelun tarpeessa olevissa perheissä, päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivissä ja vammaisissa.

Monille valinnanvapaus myönteisenä asiana tarkoittaa sitä, että voisi valita itseään palvelevan lääkärin, lääkintävoimistelijan, hoitajan ja sosiaalityöntekijän. Ja että sitten pääsisi joustavasti aina tarvittaessa saman valitsemansa työntekijän luo. Mutta saammeko tämän valinnanvapauden sijasta velvollisuuden valita erilaisten kansainvälisten konsernien suomalaisten tytäryhtiöiden ja (yhtä byrokraattisten) julkisten organisaatioiden välillä?

Jos päädytään markkina- ja kilpailulähtöiseen valinnanvapauden malliin, miten sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat saadaan suostumaan siihen uuteen sääntelyyn, jota markkinoiden reiluus ja asiakkaiden tasa-arvo edellyttävät?

Suostutaanko esimerkiksi avoimen ja rehellisen vertailutiedon antamiseen, samojen laatustandardien, työehtojen ja asiakasmaksujen noudattamiseen, syrjimättömyyteen tuottajille kalliiksi tulevia asiakkaita kohtaan, palvelujen turvaamiseen myös syrjäkylillä ja pitkien etäisyyksien päässä?

Entä sääntely, joka estää palvelutuotannon ja vallan keskittymisen muutamalle suurelle yritykselle, kolmannen sektorin ja pienten paikalliseen yhteisöön sitoutuneiden tuottajien kustannuksella?

Onko kokonaisuuden julkinen rahoittaja – viime kädessä veronmaksajat – valmis maksamaan kokonaisuudesta nykyistä enemmän, jotta tasa-arvoon asukkaiden kesken todella päästäisiin?

Juhani Lehto

professori, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat