Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus – tekemistä vaille valmis

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sote-asiassa on nyt vihdoin saatu aikaan sopu. Toivottavasti nyt päästään eteenpäin, sillä muutoksen taustalla oleva tarve ei ole kadonnut mihinkään.

Pitkään kestänyt, monipolvinen ja loppumetreillä hallituskriisiin johtanut prosessi antaa kuitenkin aihetta pohtia, miksi näin on käynyt, ja sen pohjalta: ovatko uhat nyt hälvenneet ja lopputulos vain tekemistä vaille valmis?

Sosiaali- ja terveyssektori on leimallisesti asiantuntija-ala. Asiantuntija ei hyppää, kun käsketään, vaan miettii itse, kannattaako hypätä.

Toki asiantuntijoitakin voi johtaa, mutta ei käskemällä. Rautaisella johtamisotteella saadaan kyllä aikaan verta, hikeä ja kyyneleitä, mutta ei muuta – ei siis mitään tavoiteltua.

Hallituskriisin kynnyksellä kokeneet politiikan toimittajat totesivat, että asiantuntijoita kuunnellaan, mutta päätöksen tekevät poliitikot. Ongelmat tähän asti ja tästä eteenpäin liittyvät nimenomaan tähän harhaluuloon.

Ei nimittäin riitä, että päätös on tehty, se pitää myös toteuttaa. Jos toteuttajia ei saada päätöksen taakse, se ei toteudu vaan hautautuu.

Tämä tarkoittaa, että muutoksen pitää joko jo alun perin olla asiantuntijoiden hyväksymä, tai muutos pitää heille myydä.

Julkiset organisaatiot eivät yleensä ole pullollaan huippumyyjiä, eikä asiantuntijan ole helppo myydä asiaa, johon ei itse usko. Tilannetta kritisoidaan toisinaan yliopiston tutkijoiden toimesta, mutta jos muutos käsittelee yliopiston rahoituksen, organisaation tai toimintatapojen muuttamista, he käyttäytyvät itse täysin samalla tavalla, hyvin ymmärrettävästi ja oikeutetusti.

Uskon ja toivon, että nyt aikaansaatu malli on asiantuntijoiden hyväksyttävissä ja me kaikki sitoudumme sen läpiviemiseen. On kuitenkin jatkonkin kannalta tärkeää ymmärtää, että päätöksellä, jota sen toteuttajat eivät hyväksy, ei ole mitään arvoa.

Janne Aaltonen

yhteyspäällikkö

HUS-konsernihallinto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat