Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Perustuloon tulee sisällyttää asumiskulut

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kela on hallituksen toimeksiannosta suunnittelemassa perustulokokeilun käynnistämistä. Perustulolla on tarkoitus korvata useita nykyisiä sosiaalisia tulonsiirtoja, kuten muun muassa toimeentulotuen perusosa. Asumistuki sen sijaan on tarkoitus säilyttää ennallaan.

Pääkaupunkiseudulla kuten monessa muussakin muuttovoittokunnassa on pulaa asunnoista, ja asunnot ovat kalliita. Kompensaationa maksetaan pienituloisille asumistukea, joka usein siirtyy vuokran maksun kautta sijoittajille pääomatulona.

Perustulon suunniteltua määrää (800 euroa kuukaudessa) voi pitää pääosin riittävänä. Kaikkien kohdalla se ei kuitenkaan takaa nykyistä elantoa ilman lisätuloja, eikä lisätuloja voida automaattisesti taata jokaiselle. Suomi on myös sitoutunut ihmisarvoisen elämän turvaaviin kansainvälisiin sopimuksiin. Perustuloon siirryttäessä toimeentulotukijärjestelmää ei tule lopettaa edes perusosan osalta: se on edelleen säilytettävä vähimmäisturvana perustulon rinnalla.

Perustuloon voisi kuitenkin sisällyttää kohtuulliset asumismenot. Aikoinaan Suomessa oli toimeentulotuessa perustuslain vastaisesti kaksi kuntaryhmäluokkaa. Nyt meillä on monta asumiskululuokkaa – kunnan rajan ylittäminen voi tarkoittaa merkittävää laskennallisten asumiskulujen muutosta vaikka sellaista ei oikeasti tapahtuisi, tai hyväksyttävät kulut voivat muuttua ”väärään suuntaan”.

Jos perustuloon sisältyisi myös kohtuuhintainen asuminen, perustuloa saava voisi aidosti valita vapaasti asuinpaikkansa ja asumismuotonsa. Nykyisin se ei ole täysin mahdollista. Asumiskulujen sisällyttäminen perustuloon varmasti vähentäisi paineita pääkaupunkiseudun lisäasuttamiseen, kun ihmiset voisivat paremman elintason perässä muuttaa muualle.

Tiedän, että tämä ajatus on vaikeasti ymmärrettävä ja sisäistettävä, mutta varmasti pohdinnan ja ehkä jopa jossain määrin toteuttamisen arvoinen. Inhimillisyyttä ja kannustavuutta tukien jakoon – se on jokaisen etu.

Juhani Nurminen

Pori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat