Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keliakiaa sairastavien tukea ei pidä poistaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Keliakiaa sairastava Liisa Karjalainen kertoi (HS Mielipide 4.11.) kohtalokkaasta kokemuksestaan, kun hän oli lipsunut gluteenittomasta ruokavaliostaan.

Kolmekymmentä vuotta sitten itselläni väitettiin olevan stressiä. Se varmaan oli totta, mutta sen nimiin menivät myös iho- ja veriarvo-oireeni eli paha anemia ja jatkuvasta ihon rikkoutumisesta aiheutunut tulehdustila. Apua sain vasta vuonna 1989, kun syntipukiksi löytyi eräissä viljatuotteissa oleva gluteeni. Tuo näkymätön pirulainen ilmeni rupikonnamaisena ihokeliakiana (dermatitis herpetiformis). Siihen oli kuitenkin jo löydetty tepsivä keino: elinikäinen gluteeniton dieetti.

Gluteenittoman ruokavalion hankinta ei tuolloin ollut ihan helppoa. Olin tekemässä juttua erään kaupungin kouluruokailun toteuttajista. Kysyin heiltä itsellenikin juuri uuden sanan löytäneenä keliaakikkojen määrää: ”Ei ole yhtään, mutta yksi adventisti on”, kuului silloinen asiantuntijavastaus. Nyt tietoa tästäkin sairaudesta on jo runsaasti tarjolla.

Hallitus on poistamassa keliaakikon erikoisruokavalion noudattamisen mahdollistamiseksi päätetyn 23,60 euron kuukausittaisen sosiaaliturvatuen.

Pääministerin vetoomuksen mukaisesti voin osallistua yhteisiin talkoisiin luopumalla keliakiakorvauksesta. Toivon kuitenkin tämän pienen kädenojennuksen säilyvän muilla elinikäistä keliakiaa sairastavilla, ettei kukaan heistä joutuisi taloussyistä valitsemaan terveydelleen jopa hengenvaarallista ravintoa.

Antti Honkonen

sosiaalineuvos, Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat