Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikon haittavero oli syrjivä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jari Haukka viittasi kirjoituksessaan (HS Mielipide 4.11.) kansainvälisen juomateollisuuden Meksikon valtiota vastaan nostamiin sijoittajan ja sopimusosapuolen välisiin riitojenratkaisutapauksiin (ISDS). Haukan yleisluontoinen viittaus tarkoittanee Gami Investments vastaan Meksikon valtio, Archer Daniels Midland vastaan Meksikon valtio ja Corn Products International vastaan Meksikon valtio. Kahdessa jälkimmäisessä riidassa Meksikon valtio velvoitettiin maksamaan korvauksia, kun taas ensimmäistä riitaa ei otettu käsiteltäväksi.

Riitojen taustalla on Meksikon vuonna 2004 säätämä laki, jonka nojalla makeille virvoitusjuomille asetettiin 20 prosentin haittavero. Vero todettiin syrjiväksi, koska se ei koskenut meksikolaisella sokeriruokolla makeutettuja virvoitusjuomia. Yhdysvallat haastoi Meksikon myös Maailman kauppajärjestön (WTO) valtioiden väliseen riitojenratkaisuun.

Myös WTO:n riitojenratkaisussa päädyttiin siihen, että Meksikon asettama vero oli syrjivä ja niiden sääntöjen vastainen, joita se on sitoutunut noudattamaan WTO:n jäsenenä. Taistelu ylipainoa vastaan olisi voinut olla sopimusvelvoitteiden mukaista, jos laissa olisi kohdeltu kaikkia makeutusmenetelmiä sekä kansallisia ja ulkomaisia toimijoita samalla tavalla.

Haukan esille nostamat riidat ovat hyvä esimerkki siitä, miten WTO ja kansainväliset investointisuojasopimukset sekä niiden riitojenratkaisumenettelyt yhtäältä suojaavat valtioiden legitiimejä toimia ja toisaalta paljastavat niiden väärinkäytön protektionistisiin tarkoitusperiin. Tämä on tärkeää niin laillisten yritysten, kansalaisten kuin velvoitteitaan noudattavien muiden valtioiden suojelemiseksi syrjivältä kohtelulta.

Toinen riita, johon Haukka viittasi, on tupakkayhtiö Philip Morris Brands Sàrl, Philip Morris Products S.A. and Abal Hermanos S.A. vastaan Uruguayn valtio. Tämä riita samoin kuin Philip Morris Asia Limited vastaan Australian valtio koskevat tavaramerkin käytön kieltämistä tupakka-askeissa. Molemmat riidat ovat edelleen kesken eikä niiden pohjalta voida vielä tehdä johtopäätöksiä.

Kimmo Sinivuori

kaupallinen neuvos

Maria Pohjanpalo

lainsäädäntösihteeri

Ulkoasiainministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat