Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osaavatko vanhemmat olla vilkaisematta, kun kännykkä piippaa?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kahdeksasluokkalainen Sini Mikkola nosti mielipidekirjoituksessaan (HS 5.11.) esiin kaksi tärkeää ja ajankohtaista aihetta.

Ensinnäkin jokaisen on hyvä katsoa peiliin ja vastattava kysymykseen, pystynkö olemaan koukuttumatta älypuhelimeen. Osaanko rajata viestittelyä ja vilkuilua puhelimeen tilanteissa, joissa muut ihmiset toivovat läsnäoloa ja yhteisiä hetkiä? Tämä haaste koskee sekä aikuisia että nuoria – ja älypuhelinten yleistyttyä yhä pienempiä lapsia. Tämä koskee tilanteita töissä ja kotona. Tämä koskee perheen yhteisiä ruokailuja ja leffailtoja, jotka mielipidekirjoituksessakin mainittiin.

Toiseksi työssä käyvien vanhempien ja kaikkien työnantajien on kysyttävä, toteutammeko itse lapsi- ja perheystävällistä työpaikkakulttuuria ja miten toimimme kotona.

Onko esimerkiksi työvuorosuunnittelussa otettu mahdollisimman hyvin huomioon eri elämäntilanteissa olevien työntekijöiden tarpeita vaarantamatta tarvittavia työntekijäresursseja ja työn tavoitteiden toteutumista työpaikalla?

Onko työstäsi mahdollista tehdä osa etäpäivinä, jolloin työpaikalle siirtymisiin kuluvaa aikaa voi antaa perheenjäsenille, lasten kouluasioihin perehtymiselle, kotitöille ja harrastuksille? Ovatko aikataulut työpaikalla jatkuvasti liian tiukkoja ottaen huomioon työnteon laatuvaatimukset, työntekijämäärän ja muut resurssit? Valuvatko työt ja työhuolet liian usein kotiin?

Tunnistaako työnantaja, mitä hyötyä koko työyhteisölle on siitä, että eri elämäntilanteissa olevien työntekijöiden tarpeet tunnistetaan ja työpaikalle luodaan toimintamalleja, joita pidetään arkea tukevina mutta samalla oikeudenmukaisina?

Tavoite, jossa me vanhempina ja työyhteisön jäseninä aina pystyisimme toimimaan järkevästi ja täydellisesti, on lähes mahdoton. Mutta jokainen aikuinen voi toimia parhaansa mukaan.

Jokaisella työnantajalla ja työyhteisöllä on myös mahdollisuus profiloitua perheystävällisenä työpaikkana ja houkutella tätä kautta parhaita ja sitoutuneimpia osaajia työyhteisöönsä.

Toimiva työnteon kulttuuri ylläpitää henkilöstön tyytyväisyyttä ja työtehoa. Tyytyväisyys leviää työstä perheeseen ja toisin päin. Säästetään turhista sairauspoissaoloista ja ollaan läsnä lasten ja nuorten arjessa.

Tietoa ja vinkkejä vanhemmille ja työpaikoille perheen ja työn yhteensovittamisen parhaista käytännöistä on Väestöliiton sivuilla ”Perheystävällinen työpaikka” ja kampanjasivuilla ”Parassyy”.

Haastamme kaikki työantajat ja -tekijät luomaan toimivaa ja perheystävällistä arkea, joka on lasten ja nuorten kannalta hyvää sekä työnteon kannalta tehokasta ja tuottavaa. Tässä asiassa kaikki voittavat.

Anna Kokko

erityisasiantuntija

Lassi Köppä

hankepäällikkö

Väestöliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat