Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historialliset maakunnat itsehallintoalueiksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kuntauudistus jäi viime vaalikaudella kesken. Itsehallinnollisista kunnista oli tarkoitus tehdä pakolla tietynkokoisia, jotta ne olisivat kyenneet omin voimin järjestämään kuntalaistensa sosiaali- ja terveyspalvelut.

Aluehallinnon järjestäminen on tökkinyt ennenkin. Vuoden 1997 lääniuudistuksen tarkoituksena oli hallinnon keventäminen ja 20 prosentin säästöt hallintokuluissa. Eteläiseen Suomeen muodostettiin kolme suurlääniä, mutta Pohjois-Suomen suurlääni jäi tekemättä, eikä lähellekään säästötavoitteita päästy.

Nyt hallituksen tavoitteena on perustaa 18 itsehallinnollista maakuntaa, vaikka Suomessa on vain yhdeksän maakuntaa: Häme, Savo, Karjala, Uusimaa, Varsinais-Suomi, Ahvenanmaa, Satakunta, Pohjanmaa ja Lappi. Kaukaa keskiajalta periytyvien maakuntien väestöt ovat poikenneet toisistaan paitsi alueellisesti myös kieleltään ja kulttuuriltaan niin selvästi, että ainakin puolitoista sataa vuotta suomalaiset ovat tunteneet kuuluvansa johonkin Suomen heimoista: hämäläisiin, savolaisiin, karjalaisiin ja niin edelleen.

Aluekehityksen nimissä talousalueita alettiin 1990-luvulla kutsua maakunniksi. Niitä saatiin 20 jakamalla historiallisia maakuntia ja muodostamalla niiden rajakohtiin kokonaan uusia maakuntia: esimerkiksi Kymenlaakso, Pirkanmaa ja Keski-Suomi. Nämä uudet maakunnat on helppo palauttaa lähtökohtiinsa.

Esimerkiksi Kymenlaakso jaetaan Karjalan, Hämeen ja Uudenmaan kesken. Kymenlaaksossa Iitti onkin jo ehtinyt lähestyä Hämettä. Jos väestön heimoidentiteetti on ehtinyt hämärtyä, voi kotiinpaluun suunnasta järjestää kunnissa kansanäänestyksen.

Mielestäni historialliset maakunnat muodostavat itseoikeutetusti Suomen itsehallintoalueet. Yhdeksän itsehallintoaluetta 18:n sijaan on järkevää ja valtiolle edullista. Sen sijaan sote-alueiden mahdollisimman suuri määrä olisi edullista kansalaisen kannalta.

Yhdeksän maakunnallista itsehallintoaluetta eivät vaikeuta sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämistä. Jos maakunta on liian suuri toimivaksi sote-alueeksi, se voidaan jakaa.

Näin on käytännössä tehty jo Karjalassa: Etelä-Karjalassa toimii Eksote ja Pohjois-Karjalaan syntyi Siun sote. Itsehallintoalue on kuitenkin Karjala – ainakin siihen saakka, kunnes imatralainen tuntee ja ilmoittaa olevansa eksotelainen eikä karjalainen tai ilomantsilainen olevansa siunsotelainen ennemmin kuin karjalainen.

Yhdeksän maakunnallista itsehallintoaluetta ovat valmiita vaalipiirejä. Historiallisten maakuntien asemaa korostaisi ja vaalipiirijakoa selkeyttäisi, jos tuoreimman vaalipiirijaon mukaiset Savo-Karjala ja Kaakkois-Suomi muutettaisiin Savon ja Karjalan vaalipiireiksi.

Kokoomuksen ajamaksi vaatimukseksi mainittu valinnanvapaus aiheuttaa enemmän ongelmia kuin itsehallinto- ja sote-alueiden lukumäärä. Yksityisten palveluntarjoajien mukana suomalaisten terveydenhoitoon tarkoitettua rahaa uhkaa valua ulkomaille.

Terho Poutanen

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat