Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-himmeleistä päästiin, tilalle saatiin sekasikiö

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sote-uudistusta valmisteltaessa kansalaisille luvattiin, että mutkia oiotaan ja systeemejä virtaviivaistetaan, jotta saamme kattavamman ja halvemman systeemin. Ja mihin päädyttiin: organisaatiomalliin, jossa maakuntapoliitikkojen tuolien lukumäärä maksimoitiin ehdolla olevista vaihtoehdoista. Siten kustannussäästöjä saadaan vain kohtalaisesti.

Hyväksytty 18–15-malli on sekasikiö, jonka rakennetta sen luoneetkaan eivät pysty hahmottamaan. Miksi meille kansalaisille käy aina niin, että asiantuntijoiden tarjoamista perustelluista vaihtoehdoista päädytään poliittiseen, vesitettyyn kompromissiin, jota ei millään logiikalla saada toimivaksi?

Jos valinnanvapauden lisääminen johtaa siihen, että raha seuraa potilasta yksityiselle puolelle ja siten julkisen terveydenhuollon resursseja leikataan edelleen, se on lopullinen kuolinisku henkitoreissaan olevalle perusterveydenhuollolle.

Vastaanotollani terveyskeskuksessa hoidan pääosin monta asiaa kerralla: nivelrikkoa, diabetesta ja työkyvyn arviointia. Mutta tilastoissa se näkyy vain siten, että katson liian harvoja potilaita päivässä. Kollegani yksityispuolella kertovat, että koska potilaat pääsevät vastaanotolle heti, heillä on aina vain yksi vaiva kerrallaan.

Terveysasioissa mustapekka – monisairaat, alemmat sairastavammat yhteiskuntaluokat ja päihdeongelmaiset – ja siksi kalleimmat hoidettavat jäävät aina julkisen puolen vastuulle. Yksityispuoli ei heitä halua eikä pysty hoitamaan: heidän hoitamisensa vie liikaa resursseja, eikä katteita jää. Lain mukaan terveyskeskuksen on autettava kaikkia – myös heitä, jotka eivät halua tulla autetuiksi.

Poliitikot tarjoavat toistuvasti näitä turhauttavia maalaisjärjen syrjäyttäviä kokemuksia, mutta silti he jaksavat ihmetellä, miksi kansa ei innostu äänestämään. Olisikohan näillä asioilla vaikutusta motivaatioon?

Kun katsoo sote-karttaa, niin mukamas Ahvenanmaan alle 30 000 asukkaan erillisalueella pätevät erilaiset ekonomiset ja hoidon laatuun vaikuttavat lainalaisuudet kuin muualla valtakunnassa. Ei laadukkaan hoidon organisoiminen ja järjen käyttö voi olla puhutusta kielestä kiinni, eikä toiminnan järjestäminen Turusta käsin voi olla tuloksekkaan toiminnan este.

Ari Mönttinen

terveyskeskuslääkäri, yleislääketieteen erikoislääkäri, Vihti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat