Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kliiniseen tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat (Kaupunki 7.11.) kirjoitti helsinkiläisistä tulevan ”koekaniineja”, kun terveyskeskuspotilaat voivat osallistua kliinisiin tutkimuksiin.

Kliiniseen tutkimukseen osallistuminen on kuitenkin aina vapaaehtoista. Potilaalle on selvitettävä kansantajuisesti tutkimuksen taustat, tarkoitus ja riskit ennen päätöksentekoa. Koekaniineilta sellaista tuskin edellytetään.

Uusien lääkkeiden kehittäminen vaatii kliinisiä tutkimuksia. Tämä on ollut selvää ainakin niille Parkinsonin tautia sairastaville potilaille, joiden tapaamisissa olen käynyt kertomassa omasta lääkekehityshankkeestamme.

Potilas, joka sairastaa vakavaa tautia ja jonka hoidossa on merkittäviä puutteita, osaa toki arvostaa lääkekehitystä enemmän kuin toimittaja, jonka tehtävä on arvioida kaupungin päätöksiä kriittisesti. Toimittajan soisi silti miettivän asiaa myös potilasnäkökulmasta.

Toki on monenlaista lääkekehitystä. Pahimmillaan lääketeollisuus pyrkii myymään turhia lääkkeitä. On myös sairauksia, kuten Parkinsonin tauti, jonka hoidossa on vakavia puutteita.

Lisäksi on tauteja, joihin ei ole hoitoa, kuten lihaksia rappeuttava ALS-sairaus, johon kuolee yleensä 2–5 vuoden kuluessa. Perhetuttavalle todettiin parikymmentä vuotta sitten diagnoosin jälkeen: ”Mene kotiin kuolemaan.” Saman tuomion saa edelleen noin 140 suomalaista vuodessa.

Olisikohan ALS-potilaalla motivaatiota osallistua kliiniseen lääketutkimukseen? Jos suomalainen perustutkimus löytää kiinnostavan ALS-lääkeaihion, haluttaisiinko sitä tarjota vapaaehtoisille potilaille Suomessa vai annetaanko se suosiolla vaikkapa ruotsalaisille?

Kun HS yleistää kliinisten lääketutkimusten osallistujat koekaniineiksi, se muokkaa Suomen ilmapiiriä kielteisemmäksi ja hankaloittaa suomalaisten vaikeasti sairaiden potilaiden mahdollisuuksia saada uusinta hoitoa. Toivoisin HS:n sen sijaan tutustuvan Suomessa suunnitteilla oleviin lääkekehityshankkeisiin ja auttavan potilaita omaisineen vaikean kysymyksen edessä: kannattaako juuri minun osallistua juuri tähän lääketutkimukseen?

Pekka Simula

toimitusjohtaja

Herantis Pharma Oyj

Oikaisu 10.11. kello 14.02: Kirjoituksessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että ALS-sairauteen kuolisi yleensä 2–5 ihmistä vuodessa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat