Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pelkkä uusiutuvuus ei riitä Hanasaaressa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Energia tavoittelee hyviä asioita. Siinä onnistumiseen tarvitaan kuitenkin nykyisiä paremmat tiedot uusiutuvista energiantuotantotavoista.

Helposti jää sivuun, että kaikki energiantuotanto väistämättä myös kuluttaa energiaa sen lähteillä ja laatumuunnoksissa sekä tuotanto- ja siirtovälineiden valmistuksessa ja käytössä. Nettoenergialla tarkoitetaan energialähteen tuottoa, josta on vähennetty energian tuotantoon kuluva energia.

Liikeyritys laskee tuloksensa vähentämällä liikevaihdosta kulut. Yhtä selkeä käsite on nettoenergia.

Sen määrittelyt kehitettiin 1970-luvulla, ja mittasuure energiapanostuksen tuottokerroin EROEI on vuodelta 1984. Silti nettoenergia ei nykyisin ole juuri esillä energiakeskustelussa.

Määritysmetodi on selkeä: eritellään energian tarpeet kussakin edeltävässä tuotantovaiheessa ja summataan ne. Laskenta-alueiden määritykseen on eväitä muun muassa yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston ja muiden tutkijoiden sivuilta. VTT ja pari yliopistoa osaa alaa.

Uusiutuvilla energiamuodoilla on hyviä ja huonoja nettoenergiasaantoja. Hyviä pitää suosia. Huonot aiheutuvat energiantuotannon isoista energiatarpeista. Myös niissä kuluva energia täytyy tuottaa haittoineen ja maksaa. Pelkkä uusiutuvuus ei siis takaa täyttä ilmastohyötyä.

Parhaiden uusiutuvien tuotantomuotojen valinnassa auttaa nettoenergiatietojen hankinta. Monien biopolttoaineiden nettoenergiat ovat luultua heikompia, kun laskenta-alue valitaan todellisuuden mukaan. Nettoenergia heikkenee kaikessa sähkön varastoinnissa ja aivan huimasti tuotettaessa sähköllä metaania tai vetyä polttoaineiksi.

Luonnonlakeja ei pidä sivuuttaa. Muutama kaivosyhtiö yritti.

Vain nettoenergialla on arvoa. Hiiltä korvaavan sähkön- ja lämmöntuotannon valmistelu ilman nettoenergiatietoja on kuin johtaisi liiketoimintoja ilman tuloslaskelmia.

Ilmasto ja Helsinki tarvitsevat parempaa.

Esa Tommila

fyysikko, ympäristöneuvos

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat