Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kulutusverojen vaikutuksia ei ole tutkittu riittävästi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Meri Koivusalo kirjoitti (HS Vieraskynä 6.11.), että elintarvikkeisiin kohdistuvilla kulutusveroilla voidaan vaikuttaa terveyteen. Hänen mukaansa terveysperusteiset verot vähentäisivät epäterveellisten tuotteiden kulutusta ja kaventaisivat terveyseroja.

Kohdennettuja veroja voi perustella nimenomaan epäterveellisen ruokavalion ja siihen liittyvien sairauksien yhteiskunnalle aiheuttamilla suurilla kustannuksilla. Valitettavasti käytännössä on mahdotonta verottaa vain epäterveellisten ruokien liikakulutusta, vaikka tämä olisikin ihanteellinen ratkaisu. Samalla verotetaan myös kohtuullista kulutusta.

Vero aiheuttaa kustannuksia sekä yksilöille että julkiselle sektorille. Veroa voidaan pitää sosiaalisesti perusteltuna ainoastaan, jos sen hyödyt ovat suurempia kuin sen kustannukset. Tämä taas riippuu ratkaisevasti siitä, kuinka tehokkaasti kohdennetut verot pystyvät ohjaamaan kuluttajia terveellisempiin valintoihin.

Tutkimusten mukaan kuluttajat reagoivat kohdennettuihin elintarvikeveroihin varsin laiskasti. Maltillisilla, enintään 20 prosentin veroilla ei saada aikaan suuria muutoksia kulutuskäyttäytymisessä. Esimerkiksi Tanskan rasvavero ei tuoreen tutkimuksen mukaan juuri vaikuttanut tyydyttyneen rasvan kulutukseen.

Hyvää tarkoittavilla veroilla on usein myös tahattomia vaikutuksia, kun kuluttajat korvaavat elintarvikkeita toisilla. Vero pitäisi pystyä kohdentamaan niin, että kuluttajilla on mahdollisuus korvata epäterveelliset valinnat terveellisemmillä.

Nykyinen makeisvero on siten epätyydyttävä, sillä verokanta on matala (noin viisi prosenttia), ja sitä sovelletaan samansuuruisena ravitsemuksellisilta ominaisuuksiltaan erilaisiin ruokiin ja juomiin, esimerkiksi sokerilla makeutettuihin virvoitusjuomiin ja kivennäisvesiin. Tämäntyyppinen pieni vero olisi ehkä puolustettavissa, jos siitä saadut tulot ohjattaisiin terveellistä ruokavaliota edistäviin kampanjoihin. Näin ei kuitenkaan ole Suomessa.

Tehokkaan politiikan laatiminen edellyttäisi huolellista erilaisten veromallien vertailua siitä näkökulmasta, miten eri mallit vaikuttaisivat ruokavalioon ja terveyteen. Kohdennettujen elintarvikeverojen vaikutusta ruokavalioon on arvioitu Suomessa vain muutamassa tutkimuksessa. Erityyppisten säännösten kustannustehokkuutta halutun terveysvaikutuksen saamiseksi ei ole toistaiseksi juuri analysoitu. Edes nykyisentyyppisen makeisveron vaikutuksia ei ole Suomessa tutkittu huolellisesti. Tutkimusnäyttö on siten hataraa.

Jos halutaan löytää kustannuksiltaan ja vaikutuksiltaan tehokas veroratkaisu, on panostettava tutkimustyöhön sellaisten kannustinjärjestelmien yksilöimiseksi, joilla saadaan aikaan parannuksia kansanterveydessä. Myös lainsäädännöstä toimialalle koituvat kustannukset on otettava huomioon arvioitaessa sitä, onko ehdotettu veropolitiikka sosiaalisesti perusteltua – toisin sanoen, ovatko politiikan hyödyt suurempia kuin sen kustannukset.

Xavier Irz

elintarvikemarkkinoiden

professori

Jyrki Niemi

maatalouspolitiikan professori

Luonnonvarakeskus (Luke)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat