Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajojen sulkeminen ja pidätykset eivät ratkaise ongelmia, sanoo YK:n pääsihteeeri

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Juan Medina / Reuters
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon. Kuva: Juan Medina / Reuters

Vieraillessani roomalaisessa Tenda di Abramon vastaanottokeskuksessa sain siellä olleilta lapsilta voimakkaan viestin: ”Emme halua kasvaa sotaisassa maailmassa, sillä sotiminen on typerää ja jopa voittajat joutuvat kärsimään.”

Nämä lapset ovat joutuneet konfliktien, köyhyyden, riiston ja ihmissalakuljetuksen uhreiksi. Lasten toteamus oli suorempi ja selkeämpi kuin monet maailman johtajilta saamani lausunnot.

Vastaanottokeskuksissa ja pakolaisleireillä tapaamani perheet ovat menettäneet kotinsa, mutta tunnen oloni kotoisaksi heidän keskuudessaan. Muistan, kuinka itse jouduin lapsena jättämään kotini Korean sodan vuoksi. Tiedän, millaista on pelon ja hämmennyksen vallassa paeta kotikylästä pommien putoillessa. En koskaan unohda isoisäni epätoivoisia yrityksiä etsiä meille ruokaa piileksiessämme vuorenrinteessä.

Olin liian nuori ymmärtääkseni, mitä kollektiivinen turvallisuus tarkoittaa, mutta nähdessäni YK:n lipun alla palvelevat monikansalliset joukot ymmärsin, ettemme ole yksin. Kun YK antoi meille elintärkeitä tarvikkeita, aloin tuntea tarvetta tehdä vastapalvelus minut pelastaneelle maailmalle.

En ole poikkeus. Italiassa, Slovakiassa ja Espanjassa tapaamani pakolaiset haluaisivat antaa takaisin yhteiskunnalle.

Kuten miljoonat eurooppalaiset, jotka toisen maailmansodan jälkeen jälleenrakensivat elämänsä, myös nykyiset pakolaiset haluavat samoja asioita kuin kaikki muutkin: turvallisuutta, vakautta ja paremman tulevaisuuden läheisilleen.

On äärimmäisen huolestuttavaa nähdä poliitikkojen hyväksikäyttävän pakolaisten kärsimystä muukalaisvihan luomiseksi ja vihapuheen suoltamiseksi. Nämä asiat hajottavat yhteisöjä, kylvävät epävakautta ja sotivat EU:n perustavanlaatuisia arvoja ja ihmisoikeusstandardeja vastaan. Pyydän maailman johtajia pyrkimään yhdessä ratkaisuun, joka heijastaa näitä arvoja ja kunnioittaa konflikteja pakenevien ihmisten ihmisarvoa.

Rajojen sulkeminen, pakolaisten kriminalisointi ja pidätykset eivät ratkaise ongelmia. Sen sijaan pitäisi tarjota turvallisia ja laillisia keinoja saapua maahan, enemmän uudelleenasutus- ja kotoutusvaihtoehtoja sekä suurempia investointeja alirahoitettuihin apuhankkeisiin. Luovalla ajattelulla voimme luoda enemmän mahdollisuuksia siirtolaisille ja pakolaisille esimerkiksi yksityisen sektorin tarjoamien stipendien, humanitaaristen viisumien ja paikallisten maahanmuuttajayhteisöjen avulla. Näin voimme myös taistella ihmisten epätoivoa hyväksikäyttäviä ihmissalakuljetusverkostoja vastaan.

Nykyiset toimet eivät ole riittäviä. Kansainvälisen yhteisön on aika luoda globaali siirtolaisstrategia. Tavoitteeni on saada maat tekemään yhteistyötä ihmisarvoisemman ja koordinoidumman lähestymistavan saavuttamiseksi. Edistyksestä hyötyisivät kaikki.

Tenda di Abramon vastaanottokeskuksessa tapaamani lapset lauloivat siitä, kuinka olivat matkanneet eri maanosista. He päättivät esityksensä koko maailmalle suunnattuun viestiin: ”Mutta mitä väliä sillä on? Olemme kaikki osa ihmiskuntaa.”

Ban Ki-moon

YK:n pääsihteeri

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat