Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkoti suojaa lapsia, kun kotona on ongelmia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Lasten päivähoito-oikeuden rajaamista esitetään tilanteisiin, joissa vanhempi on kotona työttömyyden tai vauvan hoidon takia. Kysymys on isosta asiasta.

Aloitetaan vauvaperheestä. Noin 10–15 prosenttia äideistä ja jonkin verran pienempi osa isistä kärsii masennuksesta synnytyksen jälkeen ja vielä paljon suurempi osa alakuloisesta ja ailahtelevasta mielialasta. Kaikkien vanhempien jaksavuutta verottaa vauvan yöheräily. Vanhemman masennus ja uupumus ovat vakava riski lapsille, ei vain vauvalle vaan myös perheen leikki-ikäisille.

Työttömyys puolestaan tuo psyykkisiä ja taloudellisia paineita. Työttömyys ja taloudelliset vaikeudet näkyvätkin sekä lapsen fyysisessä terveydessä että hyvinvoinnissa, käytös- ja tunne-elämän ongelmissa ja oppimisvalmiuksissa.

Stressaantunut ihminen on kireä, kärsimätön ja suuttuu helposti. Vanhemmuus muuttuu kovakouraiseksi ja kovaääniseksi. Ei ole kyse puutteellisista vanhemmista vaan voimat ylittävästä tilanteesta. Päivähoito voi näissä tilanteissa tukea sekä lapsia että vanhempia.

Norjalaisessa tutkimuksessa selvitettiin perheen toimeentulon tason ja heilahtelujen merkitystä lapsille erilaisissa päivähoitotilanteissa. Perheiden ongelmat heijastuivat lasten oireiluun, kuten oli odotettavissa. Lapsilla oli masennusta ja ahdistusta erityisesti ollessaan kotihoidossa.

Tulos oli selvä: päiväkoti suojaa lapsia, kun kotona on ongelmia. Tutkijat suosittelevat, että vaikeuksissa olevien perheiden lapsille turvattaisiin päiväkotihoito vaikka käyttäen taloudellisia helpotuksia, mutta he varoittavat kaoottisesta ja levottomasta päiväkodista.

Lakiesityksessä turvataan lapsen oikeus kokopäiväiseen hoitoon, jos siihen on erityistä tarvetta. Arvioidaanko tarve lapselle ilmaantuvilla ongelmilla? Jos asia halutaan ehkäistä ennalta, lapselle pitää taata päivähoitopaikka jo sen perusteella, että hän kuuluu riskiryhmään. Ensimmäiset riskiryhmät kyseisessä listassa tulevat olemaan työttömien vanhempien ja vastasynnyttäneiden äitien leikki-ikäiset lapset.

Tytti Solantaus

lastenpsykiatri,

tutkimusprofessori emerita, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat