Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Keskiaikainen maakuntajako ei sovellu nykyaikaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Terho Poutanen ehdotti tulevan itsehallintoaluejaon pohjaksi historiallista maakuntajakoa (HS Mielipide 10.11.). Keskiajalta periytyvä aluejako ei kuitenkaan sovellu nykypäivän hallinnolliseksi aluejaoksi.

Jo 1600-luvulla maakuntajako katsottiin toimimattomaksi hallinnon tarpeisiin, kun Ruotsin itäisiin maakuntiin luotiin läänijako. Tästä eteenpäin läänit valtion aluehallinnon yksikköinä kehittyivät yhä etäämmälle vanhasta maakuntajaosta.

Keskiaikainen maakuntajako on luotu aikana, jolloin maan keskuksena oli Lounais-Suomi. Nykypäivänä ei olisi tarkoituksenmukaista muodostaa Lounais-Suomeen pinta-alaltaan pieniä Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueita ja samalla muualle Suomeen huomattavan isoja ja hajanaisia alueita.

Myös näkemys historiallisten maakuntien kielellisestä ja kulttuurisesta yhtenevyydestä on myytti, jolle on vaikea löytää todellista perustaa. Esimerkiksi Pohjanmaan alueella on hyvin ruotsinkielisiä rannikkoalueita Vaasan seudulla ja suomenkielisiä vaaramaita itärajan tuntumassa Kainuussa ja Koillismaalla.

Todellinen historiallinen Pohjanmaa ulottuu Kristiinankaupungin ja Kauhajoen lakeusseuduilta aina Sallan ja Kolarin tuntureille saakka. Tuskin moni rovaniemeläinen pitää itseään pohjalaisena – sen enempää kuin tamperelainen tuntee olevansa satakuntalainen tai jyväskyläläinen hämäläinen.

Teollistumisen aikakaudella 1800-luvulta alkaen keskiaikainen maakuntajako on jäänyt entistä kauemmas toimivasta keskuspaikkoihin ja niiden vaikutusalueisiin pohjautuvasta jaosta. Esimerkiksi Uudenmaan ja Karjalan rajalla sijainneesta Kymijoen laaksosta muodostui teollisuustaajamien ketju, joka jakautuisi epäkäytännöllisesti Helsinki-keskeiseen Uudenmaan maakuntaan ja Joensuu- tai Lappeenranta-keskeiseen Karjalaan.

Myös Satakunnassa, Hämeen rajamailla sijaitsevasta Tampereesta tuli teollistumisen seurauksena keskuspaikka, mutta historiallisessa maakuntajaossa Tampere olisi Pori-keskeistä Satakuntaa ja Tampereen itäpuoliset alueet Hämeenlinna-keskeistä Hämettä.

Valtakunnan rajojen muutokset ovat niin ikään vaikuttaneet historiallisen maakuntajaon toimivuuteen. Vuoden 1944 alueluovutusten takia suuri osa Karjalan maakunnasta jäi Suomen rajojen ulkopuolelle, ja nykypäivän Suomessa Karjala on epäkäytännöllisen muotoinen alue, jossa eteläistä Lappeenrannan seutua ja pohjoista Joensuun seutua yhdistää vain kapea kaistale Savon ja Venäjän rajan välillä.

Ottamatta kantaa itsehallintoalueiden parhaaseen mahdolliseen lukumäärään voi kuitenkin todeta, ettei keskiaikainen maakuntajako sovellu nykypäivän hallinnolliseksi aluejaoksi.

Jussi Iltanen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat