Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terveydenhoitoon tarvitaan porkkanoita

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin johtajalääkäri Risto Mäkinen epäili (HS 11.11.), onko terveyskeskustoiminnassa järkeä: nykysysteemi keskittyy sairauksiin, verikokeisiin ja oireisiin ihmisen kokonaiskuvan sijaan. Mäkisen mukaan paljon vaikuttavampaa olisi ihmisten itsediagnostiikka ja ”koutsaaminen” terveisiin elintapoihin.

Olen Mäkisen kanssa samaa mieltä, mutta miten saada ihmiset pitämään huolta terveydestään? Hoitohenkilökunnan ohjeiden lisäksi tarvitaan porkkanoita elämäntapasairauksien välttämiseen. Raha on tässä paras konsultti.

Ehdotan kansalaisten henkilökohtaista sairausvakuus- ja terveydenylläpitojärjestelmää, jota valtio hallinnoi. Sen periaatteena olisi, että julkishallinto maksaisi tietyn osuuden, esimerkiksi puolet, kansalaisten sairauskuluista. Kansalainen voisi tässä järjestelmässä vakuuttaa itseään lisää – ei rahalla vaan hoitamalla terveyttään.

Bonusta tuleviin sairauskuluihin voisi kerryttää kuntoilulla, painonhallinnalla, terveellisellä ruoalla, tupakoimattomuudella ja päihteettömyydellä. Terveyttä tukevilla elintavoilla kansalainen voisi alentaa tulevia sairauskulujaan niin, että hänen maksuosuutensa ei olisi sen suurempi kuin nykyjärjestelmässäkään.

Terveellisten elintapojen osoittaminen ja mittaaminen aiheuttavat hiukan pähkäilyä, mutta ongelma voidaan ratkaista. Autojakin katsastetaan, joten sairausmaksujen minimointia tavoitteleva kansalainen voisi käydä terveyskatsastuksissa määrävälein. Työelämässä hänelle voitaisiin myöntää terveysvapaita sairauspäivien sijaan.

On selvää, että ehdotusta vastaan esitetään tuhat syytä. On kuitenkin paljon enemmän ehdotusta puoltavia syitä. Niistä tärkein on se, että nykyjärjestelmällä Suomi on umpikujassa ja hyvinvointivaltio menetetään. Sote-uudistus kolmen miljardin euron säästöineen on vain aspiriinia tuleviin jättilaskuihin.

Päättäjien tulisi paneutua nyt todelliseen asenneuudistukseen. Esityksen läpimenoa helpottaisi se, että ehdottamani järjestelmä säädettäisiin koskemaan esimerkiksi alle 40-vuotiaita, jotka vielä voivat muuttaa elintapojaan ajoissa terveellisemmiksi. Erityisryhmät, kuten vammaiset, tulee tietenkin huomioida.

Ehdotukseni toteuttaminen pienentäisi selvästi yhteiskunnan kuluja ja täyttäisi kestävyysvajetta. Parasta olisi kuitenkin se, että yksittäisen kansalaisen elämänlaatu ja hyvinvointi paranisivat kohisten ja aivan ilmaiseksi.

Jouko Tikkanen

Sipoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat