Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote kannustaa keskittämään hankintoja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen valmistelun yhteydessä yksi tärkeimmistä perusteluista on uudistuksen ja toiminnan tehostamisen tuomat säästöt. Yksi tehostamisen kohde ovat hankinnat. Uudistuksen valmistelua johtava Tuomas Pöysti arvioi Helsingin Sanomissa (10.11.), että keskittämällä hankintoja voitaisiin säästää vuodessa noin 300 miljoonaa euroa.

Husin kokemukset tukevat tätä arviota. Hus-Logistiikka liikelaitos palvelee Hus-kuntayhtymän lisäksi lähes kaikkia Uudenmaan kuntia ja myös Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirejä hankinta- ja logistiikkapalveluissa.

Terveydenhuollon yhteisillä kilpailutuksilla on säästetty vuosittain kymmeniä miljoonia euroja. Samalla on voitu purkaa sairaanhoitopiirin ja kuntien päällekkäistä hankinta- ja logistiikkaresurssia. Kehittämällä alueellista yhteistyötä voidaan vielä saada huomattavia lisäsäästöjä.

Pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon hankinnoissa ja logistiikassa tulee tiivistää edelleen ja purkaa päällekkäisyyksiä.

Soten ennakointi on jo pannut vauhtia kuntien päättäjiin. Esimerkiksi Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveystoimen hankinnat ja logistiikkapalvelut siirtyivät vuonna 2016 Hus-Logistiikan hoidettaviksi.

Valinnanvapauteen perustuva sote lisää sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttamista, joka vaatii erityistä hankintaosaamista. Esitettyjen hankintasäästöjen saavuttamiseksi yhteistyötä ja toiminnan keskittämistä tulee edelleen jatkaa. Tämä on hyvällä alulla koko maassa.

Erilaisia yhteistyömahdollisuuksia ja toiminnan organisointia tulee tarkastella avoimesti, ei kunta- tai sairaanhoitopiirilähtöisesti vaan koko aluetta palvelevasti.

Markku Laakso

toimitusjohtaja

Hus-Logistiikka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat