Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Liikuntalautakunnan myöntämä tuki perustuu harrastajien määrään

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaupunkisivuilla kerrottiin (HS 9.11.) Helsingin liikuntalautakunnan myöntämistä avustuksista. Kirjoituksen näkökulma oli suppea eikä se antanut oikeaa kuvaa liikunnan avustuspolitiikasta.

Liikuntatoimi tukee avustuksilla liikuntaseuroja ja muita kansalaisjärjestöjä. Tuen suuruus perustuu harrastajien määrään, ei näiden sukupuoleen tai lajivalintaan.

Tyttövaltaisia lajeja tuetaan samoista lähtökohdista ja samoin laskennallisin perustein kuin poikavaltaisiakin lajeja. Valtion liikuntaneuvoston mukaan harrastaminen urheiluseurassa on yhtä yleistä poikien ja tyttöjen keskuudessa.

Ratsastusharrastus on pääosin keskittynyt ratsastuskouluyrityksiin. Ratsastusharrastuksen kallis hinta ei johdu ensisijaisesti tuen puutteesta vaan hevosten ylläpitokustannuksista ja ammattimaisesta valmennuksesta.

Ratsastusharrastustakin on pyritty edistämään. Esimerkiksi uusien ratsastustallien rakentamista on tuettu edullisilla lainoilla ja niiden tonttivuokrat ovat subventoituja. Vain suorien avustusten tarkastelu ei anna oikeaa kuvaa liikuntatoimen tukien jakautumisesta eri lajeille tai sukupuolille.

HS:n kirjoituksessa esitettiin myös väite, että jäähallien vuorojen jaossa suositaan poikavaltaista jääkiekkoa tyttövaltaisen taitoluistelun kustannuksella. Lajit on pyritty keskittämään eri halleihin, joten jääaikojen jakautumista ei tulisi vertailla vain neljän jäähallin perusteella, kuten kirjoituksessa tehtiin.

Lukujenkaan valossa väite jääkiekon suosimisesta ei pidä paikkaansa. Helsingissä on 15 000 jääkiekkoilijaa ja 1 900 taitoluistelijaa. Jääkiekolle on varattu 440 tuntia jääaikaa viikossa ja taitoluistelulle 300.

Taitoluistelulla on siis harrastajaa kohden selvästi enemmän jääaikaa kuin jääkiekolla. Ennen kello 16 alkavia vuoroja taitoluistelulla on yhteensä 66 eli noin 20 prosenttia vuoroista.

Ongelman ydin on, että jääaikaa on yksinkertaisesti liian vähän. Viime vuosien aikana liikuntaviraston investointibudjetti on pienentynyt yli kolmanneksen. Siksi uusien jäähallien rakentaminen on ollut mahdotonta.

Ennen kun rahoitus saadaan nostettua riittävälle tasolle, niukkuus on kaikkien jäälajien yhteinen ongelma.

Joonas Lyytinen (vihr)

sekä muut Helsingin

liikuntalautakunnan jäsenet

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat