Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Globaalin talouskasvun hiipuessa eläkevarojen tuotot pienenevät

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Työeläkevakuuttajat Telan ekonomisti Reijo Vanne kirjoitti (HS Vieraskynä 4.11.), että ”työeläkevarat riittävät pelkästään eläkkeisiin”.

Väite on harahaanjohtava, sillä Suomen valtavista työeläkevaroista on riittänyt sijoitettavaksi ulkomaille yli 75 prosenttia. Itse asiassa eläkevaroja ei ole suunniteltu käytettäväksi eläkkeiden maksuun, vaan ainoastaan niiden tuottoja tai vain osa tuotoista.

Eläketurvakeskuksen laskelmissa työeläkevaroja kasvatetaan siten, että vuonna 2080 TyEl-varojen arvo on yli kolminkertainen. Ulkomaille sijoitetut eläkevarat hyödyttävät ainoastaan sijoituskohteena olevia yrityksiä ja valtioita, jos sijoitukset eivät tuota voittoa.

Eläkevaroille onkin asetettu kovat tuottovaatimukset, jotka pakottavat eläkeyhtiöt tekemään riskisijoituksia. Sijoitusten riskialttiudesta saa käsityksen Varman viimeisistä tulosraporteista. Kolmessa kuukaudessa sijoitusten markkina-arvosta on hävinnyt 1,5 miljardia euroa.

Kun globaali talouskasvu hiipuu, eläkevarojen tuotot pienenevät. Eläkevarat saadaan parhaiten nykyisten ja tulevien eläkeläisten käyttöön laskemalla työeläkemaksuja, jolloin eläkeyhtiöt kotiuttavat sijoituksiaan.

Muihin Euroopan maihin verrattuna Suomessa työeläkevarat ovat valtavat, mutta kuitenkin palkoista maksettavat eläkemaksut ovat suuret, 24,7 prosenttia.

Laskemalla eläkemaksuja 15 prosenttiin TyEl-varat pienenisivät kuusi miljardia euroa vuodessa. Summa jäisi suomalaisten työllistävien yritysten ja työntekijöiden käyttöön. Nykyiset TyEl-varat riittäisivät yli 15 vuodeksi, ja sen jälkeen oltaisiin samassa asemassa kuin Saksa, jossa eläkkeitä ei rahastoida ollenkaan. Saksassa eläkemaksut ovat 18,7 prosenttia.

Lauri Saukkoriipi

Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat