Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko rikkaan rimpula tärkeämpi kuin köyhän kakara?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Meillä aikuisilla on voimakkaat mielipiteet siitä, mikä on lapsen ja nuoren parhaaksi, ja siitä, mikä on oikeudenmukaisin tapa toimia. Usein tämä näkökulma on kuitenkin vain meidän aikuisten. Unohdamme sen, kuka on keskiössä: lapset ja nuoret.

Hallitus on tehnyt päätöksen subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajoittamisesta. Puhutaan vain siitä, että saadaan säästöä, kun kotona olevat vanhemmat huolehtivat itse lapsistaan ja päiväkotien henkilötyövuodet saadaan alas. Entä se lapsi, joka saa olla 20 tuntia hoidossa ja on muun ajan kotona? Kuka miettii asiaa hänen kannaltaan? Toki tuossa keskimäärin neljässä tunnissa ehtii syödä ja nukkua päiväunet, mutta muu toiminta jää vähäiseksi.

Päivähoito ei ole ainakaan tähän saakka ollut mitään säilyttämistä, vaan päiväkodeissa työskentelevät kasvatusalan ja hoitotyön ammattilaiset. Lapsi oppii erilaisia ryhmätyötaitoja ja saa virikkeitä kasvun ja kehityksen tueksi. Lapsi, joka on kotona, jää näistä paitsi. Ja se kotiin jäävä lapsi on useimmiten työttömän lapsi.

Toinen suuri ryhmä ovat lapset, joiden toinen vanhempi on hoitovapaalla. Jos perhe elää epävarmuustekijöiden alla niukalla toimeentulolla, lapsi voi jäädä kotiin, koska yhteiskunnalla ei ole päivähoitoon kuulemma varaa.

Onko yhteiskunnalla sitten varaa taata koulunsa aloittavalle lapselle erilaisia tukitoimia, jotta erot kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa olleiden kanssa saadaan kurottua kiinni? Harva meistä äideistä pystyy suunnittelemaan muun kotityön ohella virikkeellistä toimintaa lapsille yhtä hyvin kuin alan ammattilaiset.

Kaikkein mauttomin peruste subjektiivisen päivähoidon rajoittamiseen on se, että onhan näin ollut ennenkin. Niinpä, ennen oli myös huutolaislapsia.

Entä lapsi, jonka vanhemmilla on sosiaalisia ongelmia? Eikö hänellä ole oikeutta edes päivisin päästä seuraamaan tavallista toimintaa ja saada leikkiseuraa muista lapsista?

Hallituksen päätös päivähoidon rajaamisesta on selkeä päätös siitä, että joku lapsi on arvokkaampi kuin toinen.

Taru Pätäri

Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat