Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Itsenäisyyttä juhlistetaan ilman ulkoministeriötäkin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ulkoministeriön päätös kieltää Suomen itsenäisyyspäivän vastaanotot edustustoissa on herättänyt suurta huomiota – tai olisiko paheksunta oikea sana.

Syytä ihmettelyyn onkin, sillä onhan edustustojen päätehtävä yhteydenpito Suomen sidosryhmiin ja samalla Suomi-kuvan muodostaminen. Itsenäisyyspäivän vastaanotot ovat tässä hyvä väline – ja sitä paitsi halpa. Tapahtumiin sisältyy merkittävä myönteinen lataus.

Suomen itsenäisyys ei kuitenkaan jää maailmalla huomiotta, vaikka edustustojen ovet ovatkin kiinni.

Ympäri maailmaa Suomi-seurat ja muut Suomi-yhteisöt järjestävät satoja todellisia itsenäisyyspäivän juhlia, jotka ovat avoimia ulkosuomalaisille ja Suomen ystäville.

Esimerkiksi kelpaa Espanjan Aurinkorannikon suomalaisyhteisöjen perinteinen juhla, joka kerää aina tuhatkunta vierasta, sekä suomalaisia että paikallisia asukkaita. Juhlan järjestäjinä on toistakymmentä suomalaisyhteisöä, jotka huolehtivat paikalle hyvätasoisia esiintyjiä kertomaan omalla tavallaan Suomesta. Tilaisuus saa myös Suomen itsenäisyyttä käsittelevää julkisuutta alueen mediassa. Ympäri maailmaa suunnitellaan myös jo Suomi 100 -tilaisuuksia.

Erikseen pitää mainita myös Suomi-koulut, joita on noin 140 eri puolilla maailmaa. Koulut järjestävät omat itsenäisyyspäivän tilaisuutensa, joilla vahvistetaan ulkosuomalaisten yhteyttä Suomeen ja levitetään Suomi-tietoutta paikallisille Suomen ystäville.

Useilla alueilla, joissa ulkosuomalaisilla on omat yhteisönsä, itsenäisyyspäivän tilaisuuksia on järjestetty yhteistyössä edustustojen ja suomalaisyhteisöjen kanssa. Tämä yhteistyö on hedelmällistä myös siksi, että se laajentaa ja syventää Suomen yhteyksiä maailmalla.

Eikö ulkoministeriön olisi viisasta pyrkiä tukemaan suomalaisyhteisöjen ja edustustojen yhteistyötä tämänkaltaisissa yhteyksissä eikä vain katkaista jo syntyneitä yhteyksiä?

Erityisen tärkeää tällainen yhteistyö olisi lähestyvää Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta juhlittaessa. Juhlavuoden teemahan on ”yhdessä”. Yhdessä tekeminen voisi tuottaa jotakin, yhteyksien katkaiseminen varmuudella ei tee sitä.

Hyvä olisi, jos siinä yhteydessä saataisiin aikaan myönteistä viritystä sen sijaan että ruokittaisiin suomalaiskansallista pessimismiä.

Jarmo Virmavirta

puheenjohtaja

Suomi-Seura

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat