Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteen tuloksilla rahastus lopetettava

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tiede perustuu yhä vieläkin julkaisemiseen kalliissa lehdissä, kirjoitti Janne Saarikivi kolumnissaan (HS 9.11.). Hän ihmetteli, kuinka tiedekustantajien on mahdollista yksityistää tutkijoiden verorahoitteinen työ. Yliopistokirjastot ovatkin arvostelleet tiedejulkaisujen rajuja hinnankorotuksia, jotka pakottavat kirjastot karsimaan aineistojaan.

Tieteen tuloksilla rahastaminen ja tiedon rajaaminen vain rahakkaimpien kirjastojen käyttäjille ovat aikamme tiedepolitiikan suurimpia ongelmia.

Omalla tieteenalallani maantieteessä kansainvälisen kärkijulkaisemisen rahastuksesta huolehtii kourallinen maailmanluokan kustantajia. Niiden hallussa on valtaosa niistä lehdistä, joissa julkaisemisesta tutkijat ja tutkimusyksiköt saavat parhaimman pisteytyksen. Se taas heijastuu tieteen rahanjaossa.

Kuitenkin edelleen osaa maantieteen arvostetuista lehdistä julkaisevat perinteiset tiedeseurat tai uudet toimitusyhteisöt, joilla ei ole sidoksia kaupallisiin tiedekustantajiin. Rahoitustarve katetaan tällöin jäsenmaksuilla ja tutkimusta tukevien säätiöiden ja tiedetoimikuntien avulla.

Maantieteilijöiden onkin yhä mahdollista julkaista arvolehdissä, joita ei ole kytketty suurkustantamoihin ja jotka usein tarjoavat sisältönsä kaikkien luettavaksi verkkotilassa. Niissä julkaiseminen myös vahvistaa niiden asemaa tiedelehtien välisessä kilpailussa.

Olisikin tärkeää, että yliopistot, Suomen Akatemia ja opetusministeriö tunnistaisivat suurten tiedekustantajien ongelmallisen aseman ja purkaisivat rakentamiaan kilpailuehtoja, joiden varassa nykyinen rahastus on tullut mahdolliseksi.

Ari Lehtinen

maantieteen professori

Itä-Suomen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat