Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tietosanakirjat eivät olleet anonyymeja

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kielentutkija Janne Saarikivi kirjoitti kolumnissaan (HS 9.11.) tietosanakirjoista ja tieteenteosta ja arveli, että tietosanakirjoja toimitti aikoinaan ”ryhmä oppineita, joille maksettiin palkkaa”.

Jouduin itse puolisen vuosisataa sitten mukaan erään tietosanakirjan tekoon ja jatkoin sen jälkeenkin erilaisissa tietosanakirjahankkeissa melkeinpä näihin aikoihin asti. Tänä aikana tulin laatineeksi niihin yhteensä satoja artikkeleja. Koskaan en kuitenkaan tavannut sitä kuviteltua oppineiden ryhmää, jolle palkkoja maksettiin. Palkattuihin toimittajiin kyllä tutustuin, ja varsinaisesta kirjoitustyöstä sain itsekin pieniä palkkioita.

Aikoinaan kirjoittajan nimimerkki merkittiin säännöllisesti jokaiseen artikkeliin. Näin tietosanakirjan käyttäjä saattoi nähdä, kenen asiantuntijan vastuulla teksti oli. Sitten eräät kustantajat alkoivat lipsua tästä periaatteesta. Kirjoittajat vain lueteltiin kunkin osan alkulehdillä, mutta artikkeleita ei enää yksilöity – kenties siksi, että toimituksella olisi vapaammat kädet muunnella, väännellä ja pätkiä tekstejä milloin mistäkin syystä.

Wikipediassa on menty vielä pitemmälle. Se on kokonaan anonyymi, eikä kukaan enää ole vastuussa mistään. Ilmankos monet Wikipedian tekstit, joita olen selaillut, ovat puutteellisia, elleivät suorastaan virheellisiä. Monesti vain huomautetaan, että täydentäköön tätä ken haluaa.

Anto Leikola

oppihistorian professori

emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat