Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulu elää menneessä eikä osaa vastata lasten odotuksiin

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen Akatemian tuoreen tutkimuksen mukaan jopa puolet helsinkiläisistä kuudesluokkalaisista on kyllästynyt kouluun ja pitää sitä merkityksettömänä. Koska nuorten ja lasten elämä kouluineen on kaikkialla maassamme lähestulkoon samanlaista, on ilmeistä, että sama merkityksettömyyden kokemus kattaa koko maan.

Uudet tutkimustulokset eivät yllätä, vaan ne ovat pikemminkin johdonmukainen seuraus siitä, että nuorten arjen kokemukset ja koulun tarjonta erkaantuvat toisistaan vinhaa vauhtia. Kun merkityksellinen tapahtuu nuorilla arjessa ja netissä eikä koulussa, koulu menettää vääjäämättä paikkansa lasten ja nuorten elämässä. Koulun ja arjen etääntyminen ei ole kuitenkaan nuorten vika.

Koulun odotusten ja nuorten kokemusmaailman välinen alati kasvava kuilu on pitkälle koulutyön arjen ja opetussuunnitelman ongelma. Opetussuunnitelma katsoo menneeseen ja jättää nykyisyyden ja tulevaisuuden aspektit vähemmälle.

Olisi kuitenkin katsottava tulevaisuuteen, sillä se ruokkii mielikuvitusta. Menneisyyteen tuijottaminen taas pitää meidät tiukasti kiinni pelkästään muistiin tukeutuvissa oppimiskäsityksissä. Nykyisellään koulu heijastaakin enemmän yhteiskunnan päättäjien käsitys- ja arvomaailmaa kuin oppilaiden ja nopeasti muuttuvan maailman tarpeita.

Vaikka opetussuunnitelman sisällöt kiinnostavat niiden laatijoita, opetuksen kohteena olevia ne harvemmin innostavat. Enemmänkin nämä sisällöt näyttäytyvät koululaisille vain ajastaan jäljelle jääneinä ja toistettavina vaihtoehdottomuuksina. Koulussa, jossa innovatiivisuus ja arki loistavat poissaolollaan ja muistaminen korostuu, menestyvät tutkimusten mukaan vain tunnolliset oppilaat, useimmiten tytöt.

Koulua voi käydä sitenkin, että se maailma, jossa nuoret nyt elävät, otetaan opiskelun ja tarkastelun kohteeksi. Itselle tärkeät, autenttiset kokemusmaailmassa olevat asiat, motivoivat toisen tarjoamia asioita enemmän. Kyse ei ole pelkästään teknisten laitteiden mukaan ottamisesta kouluun vaan lasten ja nuorten kokonaisvaltaisemmasta huomioimisesta.

Oppisisältöjen muokkauskaan ei yksin riitä vaan tarvitaan toimintakulttuurin muutoksia.

Jotta koulusta tulisi lapsille merkityksellisempi ja läheisempi paikka, edellyttää se oppilaiden osallistamista koulun toimintaan.

Esimerkiksi opetussuunnitelman laatimisessa oppilailla pitäisi olla tärkeä rooli. Samoin koulun toimintakulttuuri järjestyssäännöistä lähtien voitaisiin laatia yhdessä opettajien ja oppilaiden kesken. Tämä tarkoittaisi koko koulutyön reformia eikä vain oppilaiden sopeuttamista kohti perinteisen koulun totuttuja oppilaita syrjäyttäviä ja passivoittavia toimintatapoja.

Oppilaiden osallistamisessa koulumme eroaa muiden maiden kouluista huomattavasti. Muualla oppilaat luotsaavat koulun suuntaa ja arkea siinä missä opettajatkin.

Nykyinen byrokratia- ja rehtorikeskeinen vallankäyttö ja suunnittelutyö johtavat oppilaiden ja opettajien vastakkainasetteluun, kun vaihtoehtona olisi yhdessä suunniteltu koulutyö. Olisiko meidänkin aika suunnata koulu kohti yhteisöllisempää mallia? Tutkimustulokset ainakin viestivät sitä, että tällaiselle muutokselle olisi tarvetta.

Kun lapset ja nuoret viettävät peruskoulussa noin 8 000 tuntia elämästään, olisi kohtuullista, että heille suotaisiin myös mahdollisuus vaikuttaa omaan toimintaympäristöönsä.

Pekka Räihä

yliopistonlehtori

kasvatustieteiden yksikkö

Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat