Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veroilla tuskin vaikutetaan terveyteen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Meri Koivusalon mielestä (HS Vieraskynä 6.11.) kulutusveroilla voidaan vaikuttaa terveyteen ja kaventaa terveyseroja tehokkaasti. Verotutkimus ei kuitenkaan tue tällaisia näkemyksiä.

Kulutusveron muodot ovat yleinen kulutusvero eli arvonlisävero (alv) ja erityiset kulutusverot eli valmisteverot. Tutkimuskirjallisuus on usein tuonut esille, ettei alv ole oikea väline kulutustottumusten ohjailuun. Tähän tehtävään sopivat valmisteverot, vaikka niiden valtiontaloudellista merkitystä usein korostetaankin.

Erilaisten ”terveysvaikutteisten” valmisteverojen todellisesta vaikutuksesta on kuitenkin vähän näyttöä. Pieniä vaikutuksia kulutustottumuksiin on havaittu, mutta ei juuri muutoksia väestön terveydentilassa – osaksi siksi, että mahdolliset terveysvaikutukset syntyvät pitkällä aikavälillä. Lisäksi, vaikka epäterveellisiin ravintotottumuksiin voitaisiinkin vaikuttaa, ei ole tietoa siitä, mitä kuluttaja valitsee vähentämänsä ravintoaineen tilalle. On vaikea kuvitella, että valmisteverotus voisi olla niin kattavaa, että siirtyminen vaihtoehtoisiin mutta yhtä haitallisiin tuotteisiin voitaisiin estää.

Koivusalon mukaan elinkeinoelämän tarpeiden ymmärtäminen on poliittinen valinta. Tästä löytyy esimerkki Tanskasta, jossa säädettiin syksyllä 2011 rasvavero. Maan meijerituottajat pitivät lakia markkinoita vääristävänä, hallinnollista taakkaa lisäävänä ja kauppaa haittaavana. Lihakauppiaiden liitto piti veroa EU:n lainsäädännön vastaisena ja nosti syytteen maan hallitusta vastaan. Tanska lakkautti rasvaveron marraskuussa 2012.

Euroopassa on todellakin suosittu kulutusveroja työn verotuksen sijaan, mutta minkäänlaista terveyteen liittyvien verojen buumia ei ole nähty. Monissa maissa on toki pitkään ollut virvoitusjuomaveroja, mutta ne ovat yleensä pieniä. Joidenkin tutkimusten mukaan tällaisen veron pitäisi korottaa juoman hintaa 20 prosenttia, jotta sillä olisi vaikutusta esimerkiksi ylipainoon.

Toinen tapa vaikuttaa terveyteen on asettaa haitallisille ravintoaineille pitoisuusrajoja. Britanniassa käydään parhaillaan kiivasta keskustelua sokeriveron käyttöön ottamisesta. Suuri yleisö on tällaisen veron kannalla, mutta muun muassa arvovaltainen Academy of Medical Royal Colleges -lääkärijärjestö pitää elintarvikkeiden sokeripitoisuuden sääntelyä verotusta tehokkaampana keinona. Suolan käyttöä saatiin juuri tällä tavalla pudotettua vähitellen 15 prosentilla 2000-luvun alussa kuluttajien oikeastaan huomaamatta koko asiaa.

Timo Rauhanen

erikoistutkija, Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat