Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virtuaalihoitaja hoitaa – vai hoitaako?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Digitalisaation ja teknisen kehityksen ylipäätään arvellaan tuovan merkittäviä säästöjä esimerkiksi sote-palveluissa.

Kehitys antaakin hyvät mahdollisuudet uudistaa palveluja niin, että myös asiakkaat ja potilaat hyötyvät. Uudistuksissa on kuitenkin syytä ottaa tarkoin huomioon sekä tosielämän realiteetit että kokemusasiantuntemuksen ääni. Esimerkki kehitysvammahuollosta on kappale tosielämää.

Helsingin sote-virasto päätti, että uusi kehitysvammaisten asumisyksikkö käynnistetään ilman paikalla olevan työntekijän yövalvontaa. Työntekijä korvataan yöaikaan virtuaalihoitajalla. Käytännössä tämä tarkoittaa tablettia, jolla asukas saa yhteyden muualla päivystävään hoitajaan.

Virasto teki päätöksen virtuaalihoitajasta, vaikka sote-lautakunta oli vahvistanut linjauksissaan ja budjetissa, että kyseiseen asumisyksikköön tulee ensimmäisen toimintavuoden ajaksi paikalla päivystävä työntekijä.

Näin haluttiin taata kotoa muuttavien kehitysvammaisten nuorten turvallinen uuden elämänvaiheen aloitus. Muuttajien läheiset yrittivät turhaan saada muutosta viraston tekemään henkilöstöleikkaukseen.

Nyt nuoret ovat muuttaneet. Yöaikaisen avun hälyttämiseen tarkoitettu laite on ollut ajoittain toimimaton. Mikäli nuorelle olisi tullut yöllä tarvetta saada apua, hän ei olisi vikatilanteessa saanut yhteyttä jossain kaupungin toisella puolen päivystävään henkilöön.

Sote-virasto pystyy osoittamaan kaupungin päättäjille, että kyseisessä hankkeessa on onnistuttu leikkaamaan kustannuksia. Henkilökuntaa on korvattu tekniikalla, ja näin on säästetty.

Mutta mikä on säästöjen hinta?

Liisa Vuorio

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat