Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki vastaa kauppakeskuksia haukkuneelle arkkitehdille: Ei kaupunkia pikkuputiikeilla pelasteta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Arkkitehti Pekka Littow kritisoi kau punkisivujen kirjoituksessa (HS 13.11.) suurten keskusten rakentamista Helsinkiin, koska ne imevät katuelämän laajalta alueelta ympäristöstään.

Usein unohdetaan, että vähittäistavarakauppa ja kaupan työpaikat levittäytyvät Suomessa erittäin voimakkaasti kaupunkien keskustojen ulkopuolelle. Helsinki on niitä harvoja suomalaisia kaupunkeja, jotka ovat pystyneet pitämään tämän kehityksen hallinnassa.

Kaupan siirtymisen estämiseksi voidaan taistella merkittävillä kantakaupunkiin tehtävillä investoinneilla. Niin runollista kuin se olisikin, asuintalon katutasossa oleva trattoria ei ole hajautuvan kehityksen jarru.

Kaupan keskuksiin ja katujen varsille sijoittuvat yritykset ovat monesti hyvin erilaisia. Trattoria isäntineen ei pysty täyttämään kauppakeskusten vuokraehtoja, eikä kansainvälinen vaateketju perusta yhtäkkiä kadunvarsiliiketilaa kerrostalon alakertaan. Uskon molempien hyötyvän toisistaan.

Kampin keskuksen lähiympäristö voisi olla eläväisempikin, mutta se ei ole Kampin keskuksen vika, vaan 1980-luvun toimitilarakentamisen. On hiukan naiivia ajatella, että mikäli Kalasataman keskusta tai Pasilan Triplaa ei rakennettaisi, kaduille syntyisi urbaania pöhinää ja kadunvarret täyttyisivät mitä mielenkiintoisimmista liiketiloista. Kalasataman keskuksen kohdalla olisi todennäköisesti Englantilaiskallio, tai siis se, mitä siitä oli jäljellä, ja ympäristö muodostuisi pitkälti samankaltaiseksi muutamaa ruokakauppaa lukuun ottamatta.

On kaupunkisuunnittelun tehtävä saada kadunvarsiliiketiloja kaupunkirakenteen keskeisimmille paikoille, mutta yksittäiselle rakennuttajalle tai rahoittajalle liiketilat ovat monesti punainen vaate, josta halutaan eroon. Perusteena voi olla, ettei liiketiloihin kukaan tule, kun vieressä on tuollainen keskus, tai sitten ne eivät mahdu, kun vaaditaan niin paljon yhteistiloja, tai talous ei juuri nyt millään kestä.

Yksittäisen rakennuttajan kannalta mielenkiinto keskittyy ymmärrettävästi kohteena olevaan rakennukseen, ei kaupunginosan elävöittämiseen.

Mikäli kadunvarsiliiketilojen renessanssi halutaan käyntiin, se vaatii kaupan rakenteen ja kulutustottumusten muutosta ja kannustavia toimintamalleja kadunvarsiliiketilojen rakentamiseksi. Se, että jätettäisiin kaupan suuret yksiköt rakentamatta, ei muuta tätä tilannetta mitenkään, vaikka kuinka unelmoisimme.

Tuomas Hakala

arkkitehti SAFA

Kalasatama–Malmi-projekti

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat