Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin kantakaupunki on suojelun arvoinen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Arkkitehti Pekka Littow kritisoi (HS Kaupunki 13.11.) Helsingin kauppakeskuksia ja hankkeita, jotka tappavat elämän kaduilta ja vanhoista kaupunginosista.

Olen osin samaa mieltä kuin Littow. Helsingin keskustaa ei saa näivettää megahankkeilla.

En kuitenkaan täysin allekirjoita Littowin väitettä, että kantakaupunkiamme ylisuojellaan ja museoidaan liikaa. Tulisiko Helsingin vanhan kantakaupungin taloja Littowin mielestä jälleen jyrätä ja rakentaa surutta täydemmäksi?

Helsingin kantakaupunki uudistuu juuri nyt valtavaa vauhtia. Jätkäsaareen, Hernesaareen ja Kalasatamaan rakennetaan aivan uusia alueita. Niihin tulee kymmeniätuhansia asukkaita.

Helsingin keskustaa tulee elävöittää sopivassa mittakaavassa. Esimerkiksi ullakkorakentamisen on oltava paljon vapaampaa ja sisäpihoja pitää elävöittää. Toimistorakennuksia muutetaan jo nyt asuinrakennuksiksi ja esimerkiksi hotelleiksi. Se on sinänsä hyvä, mutta siinäkin on oltava malttia: riittävä määrä työpaikkoja pitää kadut elävinä päiväsaikaan.

Katukahvilat ja ravintolat ovat lisääntyneet todella ilahduttavasti, ja kivijalkakaupatkin ovat onneksi jossain määrin säilyneet. Puistojakin on nyt sopivasti. Helsingin vanha kantakaupunki on todella miellyttävä paikka asua, yrittää ja viettää vapaa-aikaa.

Kaupunkimme keskustan ilme ja vanha rakennukset ovat puolustamisen arvoisia, eikä meidän tule sortua samoihin virheisiin kuin 1970-luvun tuhoamis- ja rakennusvimmassa. Jos niin tehdään, kantakaupunkimme kaunis ja inhimillinen perusolemus on ikuisesti menetetty ja ihmiset haukkuvat meidät jo 2100-luvulla raakalaisiksi.

Kannattaa lukea toimittaja Antti Mannisen kirja Puretut talot. Se on surullinen tarina Helsingin jo tuhotuista kauniista vanhoista taloista. Jos vanhaa rakennuskantaa ei suojella järkevästi, Helsinkiin ei synny koskaan aitoa ”wanhaa” kaupunkia.

Matti Niiranen

kaupunginvaltuutettu (kok)

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat