Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

OECD:n hanke ei ratkaise yhtiöverotuksen ongelmia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Teollisuusmaiden järjestön OECD:n siirtohinnoitteluyksikön johtajan Andrew Hickmanin haastattelusta (HS Talous 12.11.) sai kuvan, että järjestön Base Erosion Profit Shifting (BEPS) -hanke tukkisi tehokkaasti yritysten verojen välttelyn porsaanreikiä. Ajatus on optimistinen.

Jutussa todettiin, että OECD alkaa kerätä vuonna 2016 maakohtaisia tietoja yritysten maksamista veroista ja muista keskeisistä tunnusluvuista. Todellisuudessa suuret monikansalliset yritykset alkavat raportoida maakohtaisia tili- ja verotietojaan kotimaidensa veroviranomaisille. Tiedot ovat yleisöjulkisuuden ulkopuolella ja niitä vaihdetaan olemassa olevien verosopimusten perusteella eri maiden veroviranomaisten kesken. Jos kahden maan välillä ei ole sopimusta, verotiedot eivät vaihdu. Toimiessaan tiedonvaihdon arvioidaan kestävän pahimmillaan 1,5 vuotta.

Lisäksi raportointi koskee vain liikevaihdoltaan yli 750 miljoonan euron jättiyrityksiä. 85–90 prosenttia monikansallisista yhtiöistä jää ulkopuolelle.

Hyvin toteutettuna maakohtainen, julkinen veroraportointi helpottaisi veroviranomaisten, sijoittajien ja kuluttajien mahdollisuuksia arvioida yhtiöiden veronmaksua. Nyt tehdyt päätökset ovat askel oikeaan suuntaan, mutta ne jäävät puolitiehen. Moniin muihinkin BEPS:n kirjauksiin jäi porsaanreikiä.

Tärkeä kysymys on lisäksi, missä ja kenen ehdoilla kansainvälisistä verotuksen säännöistä päätetään. BEPS on käytännössä ollut OECD-maiden keskinäinen harjoitus. Muut maat saivat jättää kansalaisjärjestöjen ja yritysten tavoin kommentteja mutta eivät osallistua päätöksentekoon.

Hickman totesi haastattelussa, että ”paras tapa suojata maan omaa veropohjaa on tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa eikä luoda ongelmia toisille”. Jotta tähän tavoitteeseen päästäisiin, tulisi aitoa edustuksellisuutta lisätä. Monet maat ovat kannattaneet YK:n vahvistamista verokysymyksissä, mutta rikkaat OECD-maat ovat estäneet tämän.

Matti Ylönen

väitöskirjatutkija, Helsinki

Eva Nilsson

kehityspoliittinen asiantuntija

Dar es Salaam, Tansania

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat