Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leikkaukset uhkaavat kilpailukykyä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Maamme talouden kasvua ei voida edistää vähentämällä jatkuvasti julkista rahoitusta tutkimus- ja tuotekehitystoimintaan. Tämä tie vie helposti kierteeseen, joka johtaa viennin rakenteen muuttumiseen. Korkean jalostusasteen tuotteiden valmistus vähenee, ja samalla matalan jalostusasteen tuotteita joudutaan valmistamaan entistä halvemmalla. Seurauksena on tehtyä työtuntia kohden lasketun jalostusarvon pieneneminen, mikä olisi askel menneisyyteen.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen ensi vuoden budjettiin esittämät Tekesin määrärahojen huomattavat lisäleikkaukset ovat uhka teollisuutemme kansainvälisen kilpailukyvyn kehitykselle. Leikkausten sijasta tutkimus- ja tuotekehitysrahoitusta tulisi nykyisessä taloustilanteessa lisätä tuntuvasti.

Tutkimus- ja tuotekehitysmäärärahojen leikkaukset vähentävät todennäköisesti yritysten omaa panostusta tuotekehitykseen ja vaikeuttavat siten uusien kilpailukykyisten tuotteiden kehittämistä. Uhkana on myös, että yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa sekä asiantuntijoita siirtyy pois Suomesta. Tällöin saatetaan menettää myös tuotantoa muualle, eikä sitä saada takaisin.

Selvitykset ovat osoittaneet, että julkisella rahoituksella on ollut merkittävä vaikutus yritysten liiketoiminnan kasvuun ja menestymiseen kansainvälisillä markkinoilla. Tekesin rahoitusta saaneet yritykset ovat pystyneet lisäämään liikevaihtoaan ja työpaikkojaan selvästi enemmän kuin muut vastaavat yritykset.

Maamme nykyinen hallitus haluaa edelleen tukea sadoilla miljoonilla euroilla muun muassa laivoilla tapahtuvaa viihdematkailua harjoittavia yrityksiä sekä tuulivoimaa tuottavia yrityksiä. Tuulivoiman tukemiseen luodun avokätisen tukijärjestelmän vaatima valtion rahoitus kasvaa lähivuosina vielä huomattavasti. Näitä edellä mainittuja voidaan pitää tehottomina yritystukina, jotka eivät edistä vientisektorimme kansainvälistä kilpailukykyä eivätkä myöskään uusien työpaikkojen syntymistä.

Teollisuuden tuottavuuden kehitys on ollut vuoden 2007 jälkeen huolestuttavan hidasta ja parina vuonna jopa alentunut. Tämä on osaltaan heikentänyt teollisuuden kilpailukykyä.

Toimintansa lopettaneet yritykset löytyvät yleensä niiden yritysten joukosta, jotka ovat jääneet jälkeen toimialansa tuottavuuden kehityksestä. Tuottavuuden kehityksen vauhdittamisen tulisikin olla lähivuosina hyvin keskeinen tehtävä.

Antti Mattila

Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat