Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettamisessa tärkeää on inhimillinen kohtaaminen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Koulu ei pysy ajassa mukana. Opetus perustuu vanhentuneisiin metodeihin. Oppilaiden motivaatio heikkenee. Julkinen keskustelu on sakeanaan huolta opinahjojen tilasta. Myös pääkirjoituksessa (HS 12.11.) on havaittu kasvava kuilu koulun ja nuorten oppimiskäytäntöjen välillä.

Olen seurannut keskustelua häkeltyneenä. Kouluinstituution pelastuksena nähdään miltei yksinomaan se, että digitalisaatio korjaa ongelmat. Opettajasta tulee tiedon valtatien opas, kun oppilaat kartuttavat osaamistaan omaehtoisesti verkossa. Opetustilat ovat historiaa, kun oppiminen voi tapahtua missä vain. Tieto on googlauksen päässä – mitä sitä opettelemaan.

Väitän, että ajattelu perustuu tietämiseen, ei tiedon potentiaaliseen olemassaoloon palvelimilla. Edelleen väitän, että opettamisessa korvaamatonta on inhimillinen kohtaaminen, ihmiseltä oppiminen ja ihmisestä oppiminen. Opettajan tehtävä on auttaa ajattelemaan, näkemään kokonaisuuksia ja keskinäisriippuvuuksia. Jopa tiedon kaatamista on harrastettava, niin kauhistuttavalta kuin se saattaakin kuulostaa.

Opetustehtävässä koneet ovat väline. Nyt niistä on tulossa päämäärä. Digivallankumous kannattaa unohtaa hetkeksi ja katsoa, mitä kouluissa oikeasti tapahtuu. Niissä opitaan!

Muistan kiitollisuudella joitakin entisiä opettajiani, joiden ajattelemaan provosoiva tyyli avasi uusia maailmoja. Sellaista esimerkkiä on koneilta turha odottaa.

Juho Mäenpää

historian ja yhteiskuntaopin lehtori

Tuusula

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat