Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-palvelujen kilpailutusta ei ole syytä pelätä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtioneuvosto julkaisi 9. marraskuuta linjauksensa siitä, miten sote-uudistus ja aluehallintouudistus voitaisiin toteuttaa.

Raportissa on useita julkisuudessa kiiteltyjä ajatuksia, kuten kansalaisten valinnanvapaus, palveluntuottajien aseman selkiytyminen, valtion rahoitusvastuu, kustannustehokkuuden ja päätöksenteon arviointi sekä tietojärjestelmien ja kansalaisten sähköisen asioinnin kehittäminen.

Seuraavia linjauksia tulisi harkita vielä tarkemmin.

Tiedotteen mukaan valtion ohjausta vahvistetaan siten, että valtioneuvosto vahvistaa noin viiden vuoden välein järjestämispäätöksen. Siinä päätetään julkisesta palvelulupauksesta ja strategisista kehittämistavoitteista.

Esitetty menettely ei ole riittävä, jotta sote-kustannusten vuosittainen nousuvauhti laskisi nykyisestä 2,4 prosentin kasvusta 0,9 prosenttiin.

On perusteltua, että sote-toimintaa ja -taloutta ohjataan vuosittain osana valtion budjettimenettelyä, koska soten 20 miljardin euron kustannukset olisivat valtion budjetin suurin menoerä.

Tiedotteen mukaan itsehallintoalueiden on tarkoitus erottaa organisaatioissaan järjestämistehtävien valmistelu ja itsehallintoalueen oman tuotannon johtaminen. Tavoitteena on, että hallintoa ja palvelutuotantoa johtavat eri henkilöt.

Uudistuksen toteutuksessa on myös tarkoitus huolehtia kilpailun toimivuudesta ja turvata pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet tarjota palveluja.

Jatkovalmistelussa olisi syytä harkita, että rahoitus ja järjestämisvastuu olisivat valtiolla, jota alueellisesti edustaa itsehallintoalue. Sen tehtävänä olisi päättää tuotantorakenteesta ja kilpailuttaa palvelut ja valita kilpailutuksen perusteella tarvittavan palveluntuottajien verkosto.

Sote-palvelujen kilpailutusta ei pidä pelätä, koska siitä on kokemusta pitkältä ajalta. Kilpailutus on alentanut kustannuksia, parantanut tuottavuutta ja tuonut palveluja sinne, mistä ne ovat puuttuneet.

Tuottajina voisivat olla kaikki nykyiset ja uudet palveluntuottajat. Kilpailutus muokkaisi tuotantorakennetta ja alentaisi kustannuksia. Tällöin ei tarvita monimutkaista ratkaisua siitä, miten kuntien ja kuntayhtymien omaisuuden ja henkilöstön siirrot itsehallintoalueille voidaan toteuttaa.

Uudistus voitaisiin käynnistää ripeästi ja kustannussäästöjä syntyisi nopeasti ja valtion budjettipäätösten mukaisesti.

Jos itsehallintoalueelle tulee paljon erilaisia tehtäviä, runsaasti tuotantoresursseja sekä omat vaalit, ne muodostuvat hyvin itseriittoisiksi. Suomen kansallisvaltio muuttuu liittovaltion suuntaan, koska lähtökohtaisesti vahvoja itsehallinnollisia alueita ei voi ohjata ulkoa.

Sitä, mihin kehittyvien maakuntien Suomi silloin muuttuu, emme voi tietää.

Arto Alanko

professori, lääketieteen tohtori, Helsinki

Sakari Alhopuro

lääkintöneuvos, lääketieteen tohtori, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat