Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarvitsemme uudenlaista identiteettipolitiikkaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olin perjantai-iltana konsertissa Espoossa. Samaan aikaan kun itse nautin musiikista, kauhistuttavan suuri joukko Pariisissa järjestetyssä konsertissa ja muualla kaupungilla olleita tapettiin järkyttävällä tavalla.

Tapahtuneen jälkeen monet todennäköisesti haluavat sulkea maiden rajoja tai ainakin maksimoida turvatoimet. Toiset vaativat suvaitsevuutta; ei yhden ryhmän järkyttävä teko saa leimata massoja. Ajattelen osin samoin mutta myös toisin.

Helsingin yliopiston ekumeniikan professori Risto Saarinen kirjoittaa suvaitsevaisuudesta ja arvonannosta yhteiskunnassa kirjassaan Oppi rakkaudesta. Saarinen painottaa, ettei pelkkä suvaitsevaisuus riitä: tarvitaan myös hyväksymistä ja arvonantoa, uutta identiteettipolitiikkaa. Saarinen kirjoittaa, että hyvässä monikulttuurisessa yhteiskunnassa arvonannon ja identiteetin politiikka toimii suvaitsevaisuuden jatkeena. Arvonannon ei kuitenkaan tarvitse merkitä yksimielisyyttä tai lopullista hyväksyntää. Näin ollen arvonannon osoittaminen on mahdollista myös erimielisten kesken. Suvaitsevan yhteiskunnan, joita useimmat yhteiskunnat ovat, tulisi arvonannon ja keskinäisen tunnustamisen kautta rakentaa yhteisempää arvopohjaa, Saarinen sanoo.

Ajattelen melko lailla samoin, sillä pelkässä suvaitsevaisuudessa on jotenkin kielteinen erimielisyyden kaiku. Tarvitaan asioita, jotka erimieliset tahot voivat allekirjoittaa. Mitä nämä voisivat olla? Saarinen mainitsee ihmisoikeudet. Itse aloittaisin jostain vielä yksinkertaisemmasta, kuten myötätunnosta, jokaisen ihmisen hyväksymisestä ja kunnioittamisesta sekä näkemisestä samanarvoisena.

Ilman toisten kunnioittamista toisesta kulttuurista, uskonnosta ja arvomaailmasta tulevat ihmiset jäävät meille vieraiksi ja ennakkoluulomme heitä kohtaan kasvavat. Sama tapahtuu toisin päin.

Kunnioitus, arvonanto ja vuorovaikutus ovat enemmän kuin tarpeellisia epävarmuuden ja terrorismin sanelemassa ajassa. Meidän tulisi miettiä, miten yhdistyisimme ja vahvistuisimme sen sijaan, että lokeroidumme ja tulemme epäluuloisiksi.

Niin kauan kuin hyvää on jäljellä, on toivoa. Tahdon uskoa, että vielä on hyvää. On ymmärrettävä muutoksen tarve ja toimittava sen mukaisesti.

Milla Korkalainen

teologian ylioppilas, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat