Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ääriliikkeitä tulee torjua pohjoismaisella yhteistyöllä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pariisin traagiset tapahtumat ovat jälleen osoitus siitä, miten kaukaiselta tuntuvat kriisit voivat vaikuttaa hyvinkin lähellä. Lauantain aikana vahvistui käsitys siitä, että terrori-iskujen takana on äärijärjestö Isis.

Kyse on suurimmasta Isisin järjestäytyneestä terroriteosta Euroopassa. Se osoitti, että järjestöllä on sekä resurssit että valmiudet toimia Euroopan alueilla. Tämän ymmärtäminen on Suomessakin tärkeää. Turvallisuutta ylläpitäviin toimiin tulee lisätä voimavaroja ja valmiutta parantaa – kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Turvallisuutta tulisi kuitenkin kehittää erityisesti kansainvälisesti alueellisella yhteistyöllä. Pohjois-Euroopan ääriliikkeiden torjuminen vaatii Pohjoismaiden yhteistyötä ja kommunikaatiota etenkin tiedustelu- ja rajavartioyhteistyössä. Esimerkkinä yhteistyöstä voisi olla ääriliikkeitä valvovan turvallisuus- ja tiedusteluelimen perustaminen Nordefcon (Nordic Defence Cooperation) yhteyteen. Tämä ääriliikkeiden torjuminen ei rajoittuisi vain Isisin vastaiseen toimintaan vaan myös sisäisten ääriryhmien torjumiseen. Pakolaiskriisi kohdistaa nyt suurta painetta Pohjoismaihin, mikä näkyy sisäisten viha-ääriliikkeiden aktivoitumisena sekä mahdollisten ulkomaisten taistelijoiden soluttautumisena valtioiden sisälle.

Alueelliset yhteiset turvallisuusratkaisut olisivat tehokas kansainvälinen keino vastata Isisin kaltaisiin terroriuhkiin. Yhteistyö olisi luontevaa, sillä Pohjoismaiden välillä on jo vahva poliittinen keskinäisriippuvuus ja turvallisuusyhteistyön tiivistäminen on osoittautunut viime aikoina tarpeelliseksi. Alueen maihin kohdistuu samankaltaisia uhkia, joiden torjuminen yhteisesti olisi voimavarojenkin kannalta tehokasta.

Henri Vanhanen

politiikan tutkimuksen opiskelija

Turun yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat