Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvatustiede erkaantuu koulun arjesta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistonlehtori Pekka Räihä huolehti kirjoituksessaan (HS Mielipide 14.11.) koulun elävän menneessä ja olevan kyvytön vastaamaan lapsen odotuksiin. Räihän teksti on malliesimerkki siitä, miten kasvatustieteellisen tutkimuksen ja koulujen arjen välinen kuilu tuntuu levenevän jatkuvasti. On hyvin kyseenalaista, miten tällaisista lähtökohdista tehtävä tutkimus voi aidosti hyödyttää kouluissa tehtävää työtä.

Räihän mukaan ongelmia koulussa ovat pelkästään muistiin tukeutuva oppimiskäsitys ja se, että innovatiivisuus ja arki loistavat poissaolollaan ja muistaminen korostuu. Ratkaisuna tähän Räihä tarjoaa itselle tärkeitä, autenttisia kokemusmaailmassa olevia asioita ja lasten ja nuorten kokonaisvaltaisempaa huomiointia.

Koulun arjessa toimiva ei kuitenkaan tunnista nykykoulua Räihän huolenaiheista. Ulkoa oppiminen ainoana oppimisen tapana meni pois muodista jo viime vuosituhannella, eivätkä lausunnot muutenkaan kerro kovin syvällisestä peruskoulun arjen tuntemuksesta.

Koulussa on toki korjattavaakin. Ongelma on se, jos nuorelle ei löydy koulusta yhtään asiaa, jossa hän voisi tuntea olevansa hyvä ja onnistuvansa. Koulun pitäisikin nykyistä enemmän mahdollistaa oppilaille omistajuutta omasta oppimisestaan. Annetaan mahdollisuus tehdä asioista omannäköisiä – mutta niin, että aikuiset kuitenkin määräävät rajat. Tilaisuudet luoda jotain omaa tekevät asioista kiinnostavampia. Opettajan ammattitaitoa on tehdä oppilas tietoiseksi omasta osaamisestaan ja auttaa häntä hyödyntämään taitojaan.

Emme tarkoita, että kasvatustieteen täytyisi siirtyä tuottamaan niksejä tai kolmen pointin kokoelmia arjen muutoksiksi. Tarvitsemme myös filosofista, idealistista ja arjen konkretiasta irtautuvaa tutkimusta. Mutta jos kouluilla työskentelevät eivät tunnista tutkijakunnan ulostuloista omaa työtään, käsillä on ongelma. Vaarana on, että kasvatustiede touhuilee omiaan ja koulun kehittäminen arjen tasolla irtautuu kokonaan haihatteluksi mielletystä tutkimuksesta.

Parhaassa tilanteessa tutkimus tukisi myös opettajien ammatillista itseymmärrystä sekä koulun sosiaalisen todellisuuden hahmottamista.

Arto Alho

äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori

Elina Vainikainen

yhteisöpedagogi

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat