Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppilaita osallistetaan yhä enemmän

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Yliopistonlehtori Pekka Räihän mukaan (HS Mielipide 14.11.) kuudesluokkalaisten kyllästyminen kouluun johtuu suurelta osin siitä, ettei oppilaita osallisteta kouluissa riittävästi. Räihä viittasi ”muihin maihin”, joissa oppilaita osallistetaan hänen mukaansa huomattavasti enemmän. Juuri kuukauden stipendimatkalta Sveitsistä palanneena ja lasten ja nuorten osallisuutta sekä suoran demokratian keinoja siellä varsin laajasti tutkailleena minua kiinnostaa suuresti, mitä maita Räihä tarkoitti.

Ilman että jälleen kurmuutetaan suomalaisen koululaitoksen tapaa toimia, voitaisiin perehtyä myös muiden kunnallisten ja valtakunnallisten rakenteiden toimintaan: kuullaanko lasta ja nuorta heitä koskevassa päätöksenteossa, onko lapsi ja nuori mielipiteineen ja näkemyksineen yhdenvertainen aikuisen kanssa, halutaanko lapsia ja nuoria kuulla tässä ja nyt vai halutaanko heistä ainoastaan valmentaa yhteiskuntakelpoisia aikuisia, miten vältytään näennäisdemokratialta?

Helsinkiläisissä ja arvatenkin myös muissa maamme kouluissa oppilaskuntatyö on vakiintunut ja löytänyt paikkansa oppilaan arjessa. Oppilaskunnat ovat aktiivisia ja niiden toiminta on hyvin strukturoitua. Kouluissa parhaillaan rakentuvassa opetussuunnitelmassa on oppilaiden osallistaminen vahvasti mukana. Tältä osin esimerkiksi juuri Sveitsissä oppilas ei osallistu opetussuunnitelman tekoon.

Toisaalta Sveitsissä rakenteet lasten ja nuorten kuulemiseen kunnallisella, kantonalisella ja valtakunnallisella tasolla ovat jo olemassa. Maassa on kuntia, jotka ovat Unicefin kriteereiden mukaan lapsiystävällisiä. Niissä lapset ja nuoret ovat aina mukana heitä koskevassa päätöksenteossa. Kouluissa painiskellaan kuitenkin aivan samojen asioiden kanssa kuin meillä Suomessakin.

Lasten ja nuorten osallistaminen ei aina ole aivan yksinkertainen poppakonsti, jonka avulla koulun merkityksellisyys automaattisesti ja välittömästi vahvistuisi. Kehittämällä koulun ja muun yhteiskunnallisen päätöksenteon yhteistyömalleja lasten ja nuorten osallistamisen näkökulmasta kiinnitämme eri-ikäiset vahvasti yhteiskuntaan. Osoitamme myös, että hyvän, merkityksellisen elämän rakentamisessa demokraattinen päätöksenteko ja osallistuminen itseä koskeviin asioihin on paitsi mahdollista myös välttämätöntä.

Minna Mäkelä

opettaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat