Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Malmin lentokentälle vielä mahdollisuus

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on pohtinut yleiskaavaa ja antanut esityksensä (HS 11. ja 12.11.). Aiempiin suunnitelmiin ehdotettiin isojakin muutoksia ja poistoja. Lautakunnalta herui ymmärrystä muun muassa historialliselle Tuomarinkylän kartanon peltomaisemalle sekä Talin golfkentän säilyttämiselle 18-reikäisenä. Myöskään puolityhjälle Herttoniemen teollisuusalueelle ei haluttu asuntorakentamista, vaikka metro kulkee vieressä.

Aistittavissa on ilahduttavasti näkemystä siitä, että elävässä kaupungissa tarvitaan muutakin kuin asuntoja jokaiseen vapaaseen nurkkaan.

Helsingin valtuuston soisi vielä käyttävän mahdollisuuden Malmin lentokenttätoiminnan ja siellä olevien satojen työpaikkojen säilyttämiseksi. Malmin kentän kulttuurihistoriallista arvoa tuskin kukaan kiistää, ja ilmailu- ja koulutustoiminta voi hyvin jatkua, vaikka Finavia onkin vetäytymässä. Kyse ei ole pienen harrastajapiirin eduista vaan koko yhteiskunnan arvoista ja tulevaisuudennäkymistä.

Maamme ilmailulla ja päälentoasemalla on kansainvälisesti hyvä maine, eikä lentoliikenteen kasvu näytä taantumisen merkkejä. Uudet tekniset ratkaisut vähentävät lentoliikenteen melu- ja ympäristöhaittoja. On hyvin mahdollista, että pääkaupungilla on lähivuosikymmeninä tarve pienemmälle citykentälle Helsinki-Vantaan lisäksi. Jos kenttä nyt poistetaan, uutta vastaavaa aluetta ei koskaan enää mahdu pääkaupunkiseudulle.

Kenttä on toki laaja, ja voi olla mielekästä osoittaa alueelle täydennysrakentamista. Toisen kiitotien voi tarvittaessa poistaa toiminnan siitä kovasti kärsimättä. Kenttäalueen reunoille voisi kaavoittaa esimerkiksi lisää teollisuustontteja, joita meluvaatimukset eivät niin haittaa ja jotka hyötyvät sijainnista valtaväylien kainalossa.

Pitkällä aikavälillä noille teollisuustonteille voisi ohjata toimintoja esimerkiksi Herttoniemen kaltaisilta puolityhjiltä teollisuusalueilta, joihin edelleen saataisiin tiivistä asuntorakentamista valmiiden raideyhteyksien viereen. Niin ikään Malmin kenttä voisi toimia suurena ulkoalueena muun muassa kulttuurin megatapahtumia ja poikkeustilanteisiin valmistautumista ajatellen.

Uskon päättäjillä olevan perspektiiviä nähdä tulevaisuuden kaavoitusta koko pääkaupunkiseudun kannalta. Tärkeintä ei ole, mitkä toiminnot ja asukasluvut sijoittuvat minkäkin kaupunginrajan sisälle, vaan että koko alueella on ihmisten hyvä asua, liikkua, tehdä työtä, virkistäytyä sekä nähdä historian ja nykypäivän dialogia.

Henrik Vuorisalo

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat