Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennusten kulttuurihistoriallinen merkitys arvioidaan

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtio on 1990-luvulta lähtien uudistanut kiinteistöhallintoaan. Kiinteistöjen hallintaa on keskitetty, kiinteistöistä on luovuttu ja kiinteistöeriä on yhtiöitetty. Kehitys liittyy laajempaan valtion toimintojen ja organisaatioiden muutokseen, esimerkiksi yliopistouudistukseen. Muutokset muissa Pohjoismaissa ovat olleet samansuuntaisia.

Antti Vanhanen epäili (HS Mielipide 11.11.), että Museovirasto vaikenee, kun valtiolla olevaa kulttuuriperintöä myydään.

Valtion kohteiden luovutuksissa arvioidaan aina tarvittaessa myös niiden kulttuurihistoriallista merkitystä. Museovirasto toimii tässä asiantuntijana muttei päättäjänä.

Varsin harvoin todetaan, että valtion ei tulisi luopua jostakin kohteesta. Museovirasto on viime aikoina ollut tätä mieltä Kyminlinnan ja Jokioisten kartanon kohdalla. Valtio voi halutessaan hinnan ohella painottaa luovutuksissa muun muassa ostajan kykyä ja sitoutuneisuutta hoitaa ja ylläpitää omaisuutta.

On todennäköistä, että valtio pitää tulevaisuudessa itsellään vain Suomen historian tai kohteiden kansallisen merkityksen kannalta keskeisimpiä kohteita. Tärkeitä ovat tietenkin kiinteistöt, joita valtio tarvitsee omaan arkiseenkin toimintaansa.

Valtion kulttuuriperintö, johon rakennusperintökin sisältyy, on keskimäärin hyvin nuorta, kuten muukin kulttuuriperintömme. Varsinainen haaste on, miten valtio vaalii 1940–2000-lukujen rakennusperintöään. Avainasemassa tässä ovat valtion suurimmat kiinteistönhaltijat eli Senaatti-kiinteistöt, Metsähallitus ja Liikennevirasto. Museovirasto toimii asiantuntijana niiden apuna.

Arvokohteille on joskus eduksi, että ne omistaa joku muu kuin valtio. Museoviraston mielestä Kotkaniemi ja Koitsanlahden hovi ovat tällaisia kohteita. Niihin liittyvää Suomen historiaa voidaan tehdä näkyväksi myös muulla tavoin kuin esittelemällä kohteita museoina.

Valtion on arvioitava kriittisesti kiinteistö- ja toimitilapolitiikkaansa kulttuurihistoriallisten kohteiden osalta. On määriteltävä nykyistä selvemmin, mitä kohteita ja millä perusteilla valtion omistuksessa pidetään.

Mikko Härö

osastonjohtaja, Museovirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat