Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen on pidettävä puolensa aluepolitiikan murroksessa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Euroopan unionin aluekehityspolitiikka on hyödyttänyt Suomea rahallisesti ja sen tuomien kehityssysäysten seurauksena. EU:n aluepolitiikalla on perinteisesti tasattu alueellisia kehityseroja.

Tärkein saantoperusteemme tuille on itäisen ja pohjoisen Suomen harva asutus. Jäsenyyden alkuvaiheissa saimme rakennerahastovaroja myös alhaisen bruttokansantuotteen nojalla, mutta Suomelta se lakkasi unionin laajentuessa voimakkaasti itään.

EU:n viime vuonna alkanut ohjelmakausi on vielä käynnistymisvaiheessaan, mutta seuraavan, vuonna 2021 alkavan ohjelmakauden taustavaikuttamista tehdään jo täyttä vauhtia. Spekulaatiot uudistuksista vellovat villeinä. Osa keskustelusuunnista on syytä ottaa vakavasti.

Vakavin keskusteluhaara liittyy mahdollisuuteen, että Suomi jäisi kokonaan rakennerahastotukien ulkopuolelle ensi ohjelmakaudella. Kilpailu rahoista luonnollisesti kiristyy, kun jäsenmaat ovat pyrkineet pienentämään EU:n budjettia. Ei kuitenkaan ole hyväksyttävää, että tällä perusteella Suomi suljettaisiin aluepolitiikan ulkopuolelle.

Koheesiopolitiikalla on saatu hyviä tuloksia erityisesti unionin pohjoisilla alueilla. Harva asutus, suuret etäisyydet ja kylmä ilmasto ovat edelleen olosuhteita, joiden kompensoimiseksi Suomen on yhdessä muiden pohjoisten alueiden kanssa vaadittava rakennerahastotukia.

Uusien jäsenmaiden mukaantulo kutisti aikoinaan Suomen ohella monen vanhan jäsenvaltion rakennerahastotukipottia. Ehkä siitä johtuen erityisesti suuret kaupunkialueet ovat lobanneet kasvukeskusvetoisuutta tukipolitiikan perusteeksi.

Jos koheesiopolitiikka uudistetaan kasvukeskusvetoiseksi samalla, kun rahoitusta siirretään yhä suuremmalta osin kansainvälisesti kilpailtavaksi, Suomen mahdollisuudet palauttaa jäsenmaksurahoja EU:n aluepolitiikan kautta takaisin omaan käyttöömme pienenevät huomattavasti.

Aiheeseen kannattaa tarttua myös periaatteellisista syistä. Alueellisten kehityserojen tasaamista ei saa asettaa vastakkain investointi- ja kasvupolitiikan kanssa.

Suomessa, kuten muutoinkin pohjoisilla harvaan asutuilla alueilla, on huomattavat luonnonvaraesiintymät, joiden lisäarvosta on mahdollista ammentaa koko EU:n kilpailukyvyn ja omavaraisuuden vahvistamiseksi. Toisaalta Suomen liittymissopimuksessa on tunnistettu ja tunnustettu pysyvät haitat aluepolitiikan tukiperusteina. Niistä ei saa antaa periksi.

Taistoon Itä- ja Pohjois-Suomen tulevasta rakennerahastoasemasta kannattaa ryhtyä, sillä harvaan asuttujen alueidemme nojalla hankittuja EU-tukia on jaettu kansallisin päätöksin myös Etelä- ja Länsi-Suomen kehittämiseksi. Näin ollen yrityksiämme ja aluekehitystä tukevaan rahoitukseen voisi syntyä koko maata vaurioittava aukko samalla, kun nettomaksuosuus EU:n suuntaan vahvistuisi. On monta syytä ryhmittäytyä yhdessä asemiin.

Timo Korhonen

kansanedustaja (kesk)

Pohjois-Suomen neuvottelukunnan puheenjohtaja

Hannu Takkula

Euroopan parlamentin

jäsen (kesk), Euroopan

parlamentin aluekehitysvaliokunnan varajäsen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat