Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarpeeton leimaaminen pitää unohtaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perjantaina 13. marraskuuta Pariisi koki järkyttävän iskun. Siitä lähtien Ranskassa ja muualla maailmassa on osoitettu solidaarisuutta ranskalaisia ja Ranskan yhteiskunnan arvoja kohtaan. Solidaariset eleet ovat olleet valonpilkahduksia näin muuten synkkään ja painostavaan ilmapiiriin. Yhdessä pysyminen ja yhteinen tuki ovat olleet tavattoman suuri apu ja helpotus koettuun järkytykseen.

Ystäväpiirissäni moni tunsi jonkun, joka oli veristen tapahtumien keskiössä. Osa tunsi yhden menehtyneistä, osa tunsi yhden haavoittuneista. Kaikki tunsivat kuitenkin hyökkäysten pääkohteen: vapauden, veljeyden, tasa-arvon ja tunnustuksettoman valtion (laïcité).

Kun tapahtumia lähdettiin puimaan, yhteiseksi peloksi muodostui näiden arvojen ja oikeuksien polkeminen. Vain tunteja iskujen jälkeen suuri määrä ihmisiä, myös Suomessa, unohti tai syrjäytti nämä periaatteet lyömällä heti uskonnolliset kortit pöytään. Ihmisiä jaoteltiin ja leimattiin eri ryhmiin erityisesti uskon perusteella. Syntyi vastakkainasettelu, joka on juuri sitä, mitä terroristit toivovat, sillä tämä sama vastakkainasettelu mahdollistaa länsimaisten arvojen rapautumisen.

Tärkeää olisi unohtaa kaikki tarpeeton leimaaminen. Ei, muslimit eivät ole terroristeja eivätkä pakolaiset uhka länsimaille. Pariisin iskujen terroristit ovat tavattoman pieni joukko sairaita yksilöitä, joita ei sovi sekoittaa muuhun muslimiväestöön. He eivät edusta uskontoa vaan katkeroitunutta, yksinkertaistettua, väkivaltaista ja ala-arvoista ideologiaa, jota vastaan täytyy taistella. Jos annamme heille sen ylimmän kunnian, että kutsumme heitä muslimeiksi, me vain pönkitämme liikkeen egoa. Vain kutsumalla terroristeja terroristeiksi voimme tunnistaa oikean ongelman ja poistaa sen.

Pariisi on upea kaupunki etenkin monimuotoisuutensa takia. Jokaisella on vapaus iloita kaupungin antimista niin kuin itse haluaa. Pariisi on Ranskan yhteiskunnan arvojen ilmentymä ja siksi olisi dramaattista, jos tämä ei enää toteutuisi.

Pariisilaiset näyttävät, etteivät he pelkää terroristeja, en minäkään. Elän silti jatkuvassa pelossa, sillä terrori-iskujen takia pelkään arvojeni ja niiden toteutumisen puolesta. Monimuotoisuus on rikkaus vain, jos me kaikki voimme nauttia siitä tasapuolisesti yhdessä. Siksi uskonnollinen ja poliittinen retoriikka olisi ohjattava palvelemaan oikeita asioita.

 Toivon, ettei lähdettäisi polemisoimaan tai polarisoimaan uskontoja, vaan että keskityttäisiin puolustamaan arvojamme ja kysymään olennaisia kysymyksiä – näin myös Suomessa.

Nathalie Luomi-Métivier

opiskelija

Ile de France, Ranska

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat