Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palveluja järjestettäessä pitää muistaa, että kilpailu ja kilpailutus ovat eri asioita

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Arto Alanko ja Sakari Alhopuro kirjoittivat mielipidesivulla, ettei sote-palveluiden kilpailutusta ole syytä pelätä (HS 16.11.). Kun asiasta nyt paljon puhutaan, on syytä erottaa kilpailu ja kilpailutus.

Kilpailu on tuonut kaikilla tuotantoelämän alueilla lisää tehokkuutta tuotantoon eikä ole mitään syytä epäillä, etteikö näin tapahtuisi myös sote-palveluissa.

Sen sijaan kilpailutus on ongelmallisempaa. Jos jokin palvelu kilpailutetaan määräajaksi, ei sen voittajan juurikaan kannata tehdä investointeja, joiden kuoletusaika ulottuu kilpailutusjakson yli. Mitä lyhyempi on sovittu tuotantoaika, sitä varmemmin voittaja ei kehitä palvelutuotantoaan. Kun tuottaja sitten kilpailutuksen jälkeen vaihtuu, hoito- ja hoivasuhteita katkeaa. Meidän tulee siis mahdollistaa kilpailu, eikä se edellytä kilpailutusta. Kilpailussa tulee painottaa laatua.

Tärkeää onkin, että uudessa sote-palvelussa järjestäjä (julkinen valta) määrittää palvelun tuottamisen laatuvaateet ja siitä tuottajalle maksettavan korvauksen.

Ne tuottajat, jotka ovat valmiit täyttämään nämä reunaehdot, voivat tuottaa palveluita ja me potilaina tai asiakkaina voimme valita tuottajan vapaasti. Järjestäjä ei saa suosia yksittäistä toimijaa.

Jos haluamme antaa mahdollisuuden pienillekin tuottajille, kuten yksittäisille paikallisille hoivayrittäjille, fysioterapeuteille ja muille ammatinharjoittajille, järjestäjän tulee määritellä tällainen pientuottaminen mahdolliseksi.

Puhumme integraatiosta tuotannon tasolla. Mitä suurempi on tuottajalta vaadittu alueellinen palveluiden tarjontapaletti, sitä suurempi on oleva sen yksityisen tuottajan organisaatio. Ja sitä varmemmin tuottajina pienet yritykset ja yrittäjät eivät käytännössä voi osallistua tuottamiseen. Lähituottamista on siis mahdollista tukea tai estää poliittisin päätöksin hyvin helposti.

Niillä alueilla, joilla jo nyt on tuotantokapasiteettia, kilpailun mahdollistaminen on hyvin helppoa ja edellytykset säästöille suuret.

Kaukana kasvukeskuksista on hyvin mahdollista, ettei kilpailua käytännössä synny. Nykyinen palvelutuotanto ei ole samanlaista maamme jokaisessa kolkassa – tämä tilanne ei täysin muutu uudessa sote-maailmassa.

Alueiden koon kasvaessa lähipalveluiden turvaaminen on sitäkin tärkeämpää, ja siksikin pientuotannon mahdollistamisen tulee olla järjestämispäätöksiä ohjaava voima. Ilman mahdollistamista uusia pienyrityksiä ei ainakaan synny.

Heikki Pälve

toiminnanjohtaja

Lääkäriliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat