Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valinnanvapaus lisää tasa-arvoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sote-ratkaisun myötä lisääntyvästä valinnanvapaudesta liikkuu paljon väärinkäsityksiä ja pelkoja. Ensinnäkin valinnanvapaus ei heikennä vaan lisää tasa-arvoa. Tulevaisuudessa varallisuus ei enää määrittele sitä, mistä tietyt palvelut voi hakea.

Toiseksi, kun langat säilyvät julkisissa käsissä, hintojen hallitsematonta nousua ei pääse tapahtumaan.

Kansallisessa päätöksenteossa tulee määritellä palvelulupaus, eli se, mitä palveluja kansalaisille ylipäätään julkisin varoin korvataan.

Sitten on määriteltävä se, mitkä palvelut valinnanvapauden piiriin kuuluvat ja miten palvelut hinnoitellaan. Tämä raha seuraisi asiakasta hänen valitsemalleen julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin palveluntuottajalle, joka on sitoutunut tuottamaan palvelun tällä hinnalla.

Kolmanneksi, asiakas valitsee vain hoitopaikan, mutta palvelun tarkoituksenmukainen sisältö on kansallisten raamien ja niihin sitoutuneiden palveluntuottajien vastuulla.

Palvelujen tarkoituksenmukaisuutta ja kaikkien tuottajien läpinäkyvää tasavertaisuutta on valvottava. Kustannusten ei saa antaa nousta siis siksi, että teetettäisiin turhia hoitoja.

Neljänneksi, valinnanvapaus on oikeus ja mahdollisuus eikä velvoite. Valinnanvapaudesta ei saa tulla rasitetta eikä pakkoa vaihtaa, vertailla ja kilpailuttaa hoitopaikkoja. Tukea ja tietoa valinnan tueksi on kaikille kuitenkin oltava saatavilla.

Sote on matkalla maaliin – vieläpä ottamalla alan kaikki resurssit käyttöön. Keskiössä tulee olla palveluja käyttävä ihminen. Valinnanvapaus mahdollistaa sen.

Hanna-Kaisa Järvi

toimitusjohtaja

Terveyspalvelualan liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat