Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekijänoikeuksilla on moraalinen ulottuvuutensa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jukka Petäjä kritisoi minua (HS Kulttuuri 15.11.) toiminnastani Panu Rajalan Finlandia-ehdokkaasta syntyneessä kopiokohussa. Petäjän mukaan jahtaan aiheetta Rajalaa ja etsin plagiaattipeikkoa turhaan.

Onkohan Petäjä lukenut Panu Rajalan teosta ja verrannut sitä I. K. Inhan teoksiin? Tekeekö hän toimittajatyönsä perusteellisesti vai hutiloiden, josta hän minua syyttää?

Panu Rajalan kirjassa Intoilija on suoria, jopa sivun mittaisia sanasta sanaan kopioituja osioita I. K. Inhan teoksista. Ne eivät ole sitaateiksi merkittyjä. Lukija saa käsityksen, että ne ovat Rajalan itse kirjoittamaa tekstiä.

Minun toimittajan moraaliini ei kuulu puolustaa kirjoja, jotka ovat kyseenalaisia. Toimittajan tehtävääni kuuluu nimenomaan epämääräisesti tehtyjen asioiden selvittäminen. Olen tuonut esille I. K. Inhan alkuperäisen tekstin hyvyyttä ja Panu Rajalan työn arveluttavaa puolta.

HS kehui omassa arviossaan (Kulttuuri 21.10.) kirjaa siitä, kuinka ”Rajala kuljettaa tarinaa sujuvasti aikakauden aatteet ja hengen tavoittaen” ja ”Panu Rajala sukeltaa yksinäisen miehen pään sisään” – tietämättä, milloin äänessä on Inha ja milloin Rajala. Tämä ei ole juridinen ongelma, sitä en ole korostanut. Tekijänoikeuksilla on myös moraalinen ulottuvuutensa. On kyse hyvistä ja kirjallisuudessa vakiintuneista tavoista. Suorat lainaukset ja sitaatit on yleensä tapana osoittaa.

Panu Rajala ei käytä sitaatteja Inhan lainausten kohdalla. Hän ei ole kirjoittanut tekstiä uudelleen eikä muokannut omiksi sanoikseen.

On myös väärin, että Petäjä mainitsee tässä yhteydessä Helena Sinervon kirjan Runoilijan talossa. Ne kohdat, jotka olivat sitaatteja, Sinervo merkitsi sitaateiksi lainausmerkeillä.

Seppo Puttonen

kirjallisuustoimittaja, Yle

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat