Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotkaniemen pelastaminen edellyttää poliittista tahtoa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Osastonjohtaja Mikko Härö on oikeassa siinä, että ”arvokohteille on joskus eduksi se, että ne omistaa joku muu kuin valtio” (HS Mielipide 16.11.).

Museovirasto ei ylläpidä esimerkiksi J. L. Runebergin tai Mannerheimin kotimuseoita eikä Jean Sibeliuksen Ainolaa. Säätiö tai muu yksityinen toimija on joustavampi kuin Museoviraston byrokratia.

Härö hurskasteli kuitenkin väittäessään, että esimerkiksi Koitsanlahteen tai P. E. Svinhufvudin Kotkaniemeen ”liittyvää Suomen historiaa voidaan tehdä näkyväksi myös muulla tavoin kuin esittelemällä kohteita museoina”. Tietenkin lahjoitusmaiden elämää tai Suomen itsenäistymistä voi esitellä kirjoissa, elokuvissa ja muilla keinoilla, mutta historiallisten paikkojen konkreettisuus kätketään kansalaisten silmistä rakennuksesta luopumisen myötä. Ehkä Museoviraston mielestä museoista kannattaa ylipäänsä luopua, kun internetissä voi kertoa samat asiat paljon dramaattisemmin?

Jos Kotkaniemi myydään huutokaupassa (konsulttikielellä ”tarjousmyynnissä”) vaikkapa pietarilaiselle oligarkille, se ei voi enää havainnollistaa suomalaisille heidän itsenäistymistään sen avainhenkilön kautta. Eiköhän ostaja rakenna suljetun kiinteistön ympärille aidan. Hyvin säilynyt, alkuperäinen sisustus onkin jo varastojen kätkössä.

Museovirasto voi tosin asettaa huutokauppaan tiukan ehdon esimerkiksi kotimuseon ylläpitämisestä. Ehkä Luumäen kunnan ja P. E. Svinhufvudin muistosäätiön perustamalle Kotkaniemi-säätiölle ei löydy silloin kilpahuutajaa. Taannoin Museovirastossa kaavailtiinkin pienten kohteiden myymistä luotettaville toimijoille nimellisestä hinnasta – jopa pienen pesämunan kera. Ahneus taisi kuitenkin voittaa. Nähtäväksi jää, paljonko museoiden huutokaupat kaikkien hallintokulujen jälkeen keventävät kansakunnan kestävyysvajetta.

Paras ratkaisu olisi edelleen se, että Suomen valtio korjaa sinänsä hyväkuntoisen Kotkaniemen nykyisiä palveluvaatimuksia vastaavaksi itsenäistymisen satavuotisuudenkin kunniaksi ja luovuttaa sen Kotkaniemi-säätiölle Suomen itsenäistymisen erikoismuseon ylläpitämistä varten. Varoja tarvittaisiin pari miljoonaa euroa, joilla myös tuettaisiin Etelä-Karjalan työllisyyttä ja matkailua. Vaihtoehto on toteuttaa se vuokrausjärjestely, jonka Museovirasto julkisti alkuvuodesta 2014.

Härö kirjoittaa ”kulttuurihistoriallisista” arvoista. Museolaitoksemme onkin keskittynyt arkeologiaan, kansatieteeseen ja lähinnä varhemman ajan kulttuuriperintöön. Kuitenkin myös valtiollista historiaa olisi havainnollistettava kansalaisille. Siitä on hyviä esikuvia.

Museoviraston strategian mukaan vuoden 1809 jälkeisen valtiollisen kehityksen voi kuitenkin kuitata – ehkä Kansallismuseon muutaman salin ohella – Tamminiemellä. Ministeri Jaakko Nummisen ehdotus valtiollisesta museosta on sekin haudattu.

Menisikö Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin George Washingtonin kotitila Mount Vernon huutokauppaan? Eihän sekään ole kuin yksi Virginian plantaasikartanoista.

Kotkaniemen pelastaminen koko Suomelle edellyttää vain poliittista tahtoa, Museoviraston näkökulman avartamista ja hieman rahaa. Perusratkaisun selvittyä irtoaisi varmaan lisää lahjoitus- ja keräysvaroja Kotkaniemen kehittämiseen ja ylläpitoon. Jo tähän mennessä Kotkaniemi-säätiön perustajat ovat käyttäneet museon aukioloon ja muun muassa sen esineistön konservointiin melkoisia summia. Talkootyötä on tehty paljon.

Jyrki Vesikansa

P. E. Svinhufvudin

muistosäätiön hallituksen

puheenjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat