Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomella on varaa suojella metsiä

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Milena Saarikoski kirjoitti äärimmäisen kauniisti metsien merkityksestä (HS Mielipide 14.11.). Olen lukenut varmaankin tuhansia luonnon puolesta kirjoitettuja kirjoituksia. Milenan oli yksi parhaista.

Uusi Metsähallitusta koskeva lakivalmistelu ja metsänomistajien vapaaehtoiseen suojeluun tarkoitetun Metso-ohjelman rahoituksen leikkaaminen neljäsosaan vuoteen 2019 mennessä eivät ole hyviä uutisia Suomen luonnolle.

Ihmisen muistijälki oikeasta metsästä on häviämässä. Harvalla on mahdollisuutta koskaan kokea luonnontilaisen metsän salaperäistä tunnelmaa. Pienen häivähdyksen ikiaikaisesta aarnimetsästä saa esimerkiksi Seitsemisen kansallispuiston Multiharjussa, missä lähes 400-vuotiset jättimäiset kilpikaarnaiset hongat seisovat edelleen majesteettisina pystyssä tervehtien luonnonystävää. Tällaisia metsiä on Etelä-Suomessa jäljellä lähempänä nollaa kuin yhtä prosenttia metsäpinta-alasta. Uusia aarnimetsiä ei synny kuin jättämällä nykyisiä metsiä hakkaamatta.

Nyt Etelä-Suomessa on metsätalouskäytössä yli 97 prosenttia metsämaan pinta-alasta.

Tuhannet metsänomistajat ovat ymmärtäneet luonnon monimuotoisuuden merkityksen suojelemalla vapaaehtoisesti omia metsiään Metso-ohjelmalla puuston arvon mukaista korvausta vastaan. Lisäksi esimerkiksi Luonnonperintösäätiö on tehnyt arvokasta työtä Suomen luonnon hyväksi jo 20 vuotta ostamalla lahjoituksilla ja testamenteilla saaduilla varoilla satojatuhansia kuutiometrejä puuta ikuiseen suojaan hakkuilta ja palautumaan vähitellen luonnon omaan kiertokulkuun.

Lasteni koulussa saama tärkeä neuvo ”opitaan elämään ihmisiksi” pätee myös meihin aikuisiin. Me voimme tehdä paljon, kun hetkeksi syvennymme miettimään omia ratkaisujamme elämässä. Milena lopetti kirjoituksensa näin: ”Luontoa pitää suojella niin kuin kaikkia muitakin eläviä olentoja, koska me kaikki tarvitsemme toisiamme.” Tätä en voinut itkemättä lukea. Kiitos!

Jukka Ruutiainen

Metso-vastaava

Suomen Metsäkeskus

varapuheenjohtaja

Luonnonperintösäätiön hallitus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat