Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityiset terveyspalvelut täydentävät julkisia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valinnanvapaus sotessa voi merkitä, että kaikki voimavarat käytetään hyödyksi ja palvelujen saatavuus paranee. Peruspalveluja on kauan ollut liian vähän. Sote-alueet voivat hankkia palveluja sekä julkisilta että yksityisiltä palveluntuottajilta. Ne voivat ohjata koko palvelutuotantoa ja sen kustannuksia. Kun esimerkiksi hammashuollosta yksityiset hammaslääkärit tuottavat puolet, tarvitaan edelleen sekä julkisia että yksityisiä palveluntuottajia.

Jotkut pelkäävät valinnanvapauden johtavan yksityisen sektorin ylivaltaan. Jos julkinen valta hankkii ja pääosin maksaa palvelut, huolet tuskin ovat aiheellisia. Mutta riittävätkö rahat?

Sekä julkisten että yksityisten palvelujen saatavuutta tuettiin tuntuvasti jo 1960-luvulla sairaanhoitokorvauksilla. Sittemmin siirryttiin verovaroin kustannettuun julkiseen palvelujärjestelmään. Häviävän pieniksi kutistuneet Kela-korvaukset koskevat nyt vain yksityisiä palveluja.

1980- ja 1990-luvuilla toteutettiin kymmenen vuotta kestänyt Kelan omalääkärikokeilu (yksityislääkärit omalääkäreinä 1995). Sen yksi malli oli englantilainen järjestelmä. Yksityisinä ammatinharjoittajina toimineet lääkärit tarjosivat perusterveydenhuollon palvelut 40 000 henkilölle. He tekivät sopimuksen Kelan kanssa, joka maksoi kustannukset.

Omalääkärin lähetteellä potilaat saivat erikoislääkäripalvelut alennettuun hintaan. Kelan ohjauksessa palvelu toimi hyvin, ja lääkärit ja potilaat olivat siihen tyytyväisiä.

Vastaava voisi toimia myös sote-alueilla. Sopimuksia voitaisiin tehdä yksittäisten lääkäreiden, 4–8 lääkärin ryhmien tai suurehkojen yritysten kanssa. Kela voisi hoitaa korvaukset. Täydennyksenä voisi olla palveluseteli sekä mahdollisuus käyttää muita hinnaltaan alennettuja yksityisiä palveluja.

Kokeilussa oli pääasiassa väestön määrään ja ikärakenteeseen perustuva kiinteä korvaus. Kokeilukaupungeissa palvelujen saatavuus oli ennen kokeilua liian niukkaa. Kokeilun vaikutukset arvioitiin vertaamalla niitä terveyskeskustoimintaan.

Kokeilussa palvelujen saatavuus parani ja väestöryhmien (tulot, ammatti) väliset saatavuuden ja tyytyväisyyden erot hävisivät. Hyvä tulos maksoi 5 prosenttia aikaisempaa enemmän. Kokeilussa lääkäreiden vastuulla olevat asukkaat määräytyivät asuinalueen mukaan. Parempi tapa olisi ollut vapaus listautua tietyn lääkärin asiakkaaksi.

Peruspalvelujen saatavuus on monin paikoin huono, ja väestöryhmien väliset erot ovat suuret. Omalääkärikokeilun kaltainen toiminta ei nopeasti säästä miljardeja euroja mutta se parantaa ohjattavuutta ja sillä voidaan poistaa monet palvelujen saatavuuden puutteet.

Perusterveydenhuoltoa mietittäessä kannattaa käyttää hyväksi Kelan kokeilun tulokset – onhan se suurin ja pitkäaikaisin Suomessa koskaan tehty tätä aihetta koskeva koe.

Arpo Aromaa

professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat