Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajoittamaton valinnanvapaus nostaisi kustannuksia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Perusterveydenhuoltoomme on tulossa suuri uudistus, jonka keskeinen elementti on kansalaisen valinnanvapaus. Poliittiset päättäjät ovat toistelleet, kuinka hyvä asia on, että potilas saa nyt vapaasti valita, meneekö yksityiselle lääkärille vai terveyskeskukseen. Valinnanvapauden on mainittu koskevan myös soveltuvin osin erikoislääkäreitä.

Suomessa on valinnanvapaus mennä eri erikoislääkäreiden vastaanotoille ilman lähetettä. Tätä tuetaan sairausvakuutuksen avulla. Monissa kehittyneissä länsimaissa erikoislääkäreille pääsyä koordinoivat yleislääkärit, jotka toimivat potilaiden omalääkäreinä. Kyse on niin sanotusta portinvartijajärjestelmästä (gatekeeping), joka on käytössä esimerkiksi Australiassa, Uudessa Seelannissa, Kanadassa, Britanniassa, Hollannissa ja Tanskassa. Korvaus perustuu pääosin omalääkärin lähetteeseen. Miksi tämä ei toimisi myös Suomessa?

Valinnanvapaudesta puhuttaessa tulisi tiedostaa hyvin toimivan perusterveydenhuollon keskeinen ominaispiirre: hoidon jatkuvuus.

Puhe rahan seuraamisesta on synnyttänyt ajatuksen, että tällä tarkoitetaan mahdollisuutta poiketa vastaanotolle, kun siltä tuntuu, missä milloinkin sattuu olemaan ja kun asia tulee mieleen. Hoidon jatkuvuutta ei ole mainittu. Jos ajatus valinnanvapaudesta kulkisi näitä latuja, seurauksena olisivat perusterveydenhuollon laadun heikentyminen, päällekkäinen ja tehoton toiminta sekä sen mukana kustannusten nopea kasvu. On tarpeen, että asiaa selvennetään kansalaisille pikimmiten.

Ajatus pitää kääntää lähipalvelujen järjestämiseen. Kun siellä tulevat toimimaan julkisen ja yksityisen sektorin yleislääkärit, eräs keino olisi listajärjestelmä. Jokaisella yleislääkärillä on lista, johon kuuluvien ihmisten terveydenhuollosta hän vastaa. Väestö voisi valita lääkärinsä. Lääkärin vaihto tehtäisiin mahdollisimman helpoksi. Terveyskeskuksissa voisi olla erikoislääkärikonsultaatioita yleislääkäreiden potilaille.

Toinen tapa on lisätä yksityisiä palveluja ottamalla palvelusetelit laajemmin käyttöön. Lisäksi tulevat omahoito ja digipalvelut.

Valinnanvapaus on hyvä asia, mutta sitä pitää selkeyttää. Rajoittamaton valinnanvapaus nostaisi terveydenhuollon kustannuksia merkittävästi.

Pertti Kekki

yleislääketieteen ja perusterveydenhuollon professori emeritus ,Helsingin yliopisto

Sirpa Asko-Seljavaara

plastiikkakirurgian professori emerita, Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen (kok)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat