Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Energialukutaito kansalaistaidoksi

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat toimi oikein ja vastuullisesti tuodessaan näyttävästi esille Suomen sähköntuotannon ongelman, sen riittämättömyyden (Talous 15.11.).

Asia koskee kaikkia suomalaisia, ja siksi olisi suotavaa, että kaikilla olisi jonkinlainen energialukutaito, käsitys tarvitsemastamme sähkömäärästä sekä siitä, millä keinoin pystymme tuohon tarpeeseen vastaamaan.

Kulunut vuosi on ollut hurjaa kasvua aurinkoenergialle, mikä on näkynyt myös suurena määränä asiaa koskevia artikkeleita, joissa annetaan ymmärtää, että aurinkosähköllä olisi merkittävä rooli Suomen energiataloudelle.

Helen isännöi Suomen suurinta aurinkovoimalaa Suvilahdessa, ja se ansaitsee suuren kiitoksen siitä, että sen sivuilta näkee paitsi Helsingin sähkönkulutuksen myös Suvilahden sähköntuotannon.

Näinä päivinä Suvilahti tuottaa sähköä 10–20 kilowatin teholla muutaman tunnin, lopun vuorokautta tuotto on puhdasta nollaa. Samaan aikaan Helsingin kaupungin sähkönkulutus on päivällä 600 000 kilowattia ja yölläkin 350 000 kilowattia.

Mitä syvemmälle talveen menemme, sitä pienemmiksi painuvat tuotantoluvut ja sitä suuremmaksi nousee kulutus.

Näitä tosiasioita katsoessa on erittäin hämmentävää, kuinka kukaan harkitsisi aurinkoenergiaa merkittäväksi osaksi kaupunkien sähköntuotantoa – Suomessa aurinkosähkö soveltuu lähinnä ilmastointiin. Koneellisen ilmastoinnin yleistyminen puolestaan lisää sähkönkulutusta, mikä sotiii kaikkia energiansäästötoimia vastaan.

Monien koulujen ja päiväkotien katoille on asennettu aurinkopaneeleja. Ne antaisivat loistavan mahdollisuuden lapsille ja nuorille oppia energialukutaitoa jo pienestä pitäen: ympäristöopin tai fysiikan tunneilla voitaisiin seurata sähköntuotantoa vuoden mittaan ja verrata sitä rakennuksen sen hetkiseen sähkönkulutukseen.

Sähköntuotannossa on järkeä vain, jos se pystyy vastaamaan kulutukseen.

Taina Kurki-Suonio

dosentti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat