Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anu Kantola Uschanovin kolumnista: Monetarismi ei ollut vain oppi kelluvasta valuutasta

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tommi Uschanov käytti sunnuntain kolumninsa (HS 15.11.) korjatakseen yhtä lausettani Sitralle kirjoittamassani muistiossa ”Muuttuuko maan tapa? Miten Suomessa käytetään talouspoliittista valtaa.”

Uschanov keskittyy muistion historiaosion yhteen lauseeseen, jossa sanon, että Milton Friedmanin edustama monetarismi olisi ollut Suomen vahvan markan politiikan innoittaja. Uschanovista teen virheen, koska Friedman kannatti kelluvia valuuttoja, eikä voi siksi olla Suomen 1980-luvun vahvan markan politiikan taustalla.

Monetarismi ei ollut vain oppi kelluvasta valuutasta. Monetarismin ytimenä oli valtioiden finanssi- ja valuuttapolitiikan suitsiminen ja rahapolitiikan vallan kasvattaminen. Sekä vakaa että kelluva valuuttaa saattoivat palvella tätä ideaa viemällä valtiolta valuuttapolitiikan mahdollisuuden. Valtio ei voi vaikuttaa kelluvan valuutan arvoon, mutta ei myöskään vakaaseen valuuttaan, joka on sidottu valtiosta riippumattoman toisen maan valuuttaan. Suomen tapauksessa markka sidottiin Saksan markkaan.

Ja, toisin kuin Uschanov väittää, edes Friedman itse ei kannattanut vain kelluvia valuuttoja. Monet taloustieteilijät, esimerkiksi Steve Hanke Johns Hopkinsin yliopistosta, ovat nostaneet esiin, että juuri se on yleinen väärinkäsitys. Friedman hyväksyi myös kiinteän valuutan, joka vei valtiolta mahdollisuuden valuuttapolitiikkaan.

Monetarisminsa pääidea oli lisätä rahapolitiikan valtaa talouspolitiikassa, ja Friedman monetarismin johtohahmona neuvoi Ronald Reagania ja Margaret Thatcheria, ja kävi eri puolilla maailmaa opastamassa hallituksia.

Väittäisin siis, että ei ole ihan hatusta nykäistyä väittää, että Friedmanin monetarismi oli luomassa samaa ajan henkeä Suomeen. Meilläkin valtion harjoittama valuuttapolitiikka alettiin nähdä 1980-luvulla vanhanaikaisena ja ”sairaana”, mikä sittemmin osaltaan vei meidät nykyiseen tilanteeseen, jossa emme voi devalvoida.

Anu Kantola

viestinnän professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat