Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päättäjien pitäisi kuunnella köyhyydessä eläviä lapsia

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen hallituksen leikkauspäätökset vaikuttavat erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleviin lapsiperheisiin. Tänä syksynä on nähty, että hallitus voi muuttaa valmistelemiaan päätöksiä niiden kohteita kuultuaan. Näin tapahtui esimerkiksi kätilöiden sanottua painavan sanansa televisiossa. Nyt päättäjien pitäisi kuunnella köyhiä lapsia.

Suomessa noin joka kymmenes lapsi elää köyhässä perheessä. Moni lapsi elää köyhyydessä pitkään. Esimerkiksi pitkäaikaisesti toimeentulotukea saavien lapsiperheiden osuus on kasvanut 2000-luvulla.

Useat tutkimukset todistavat, että lapsuudessa koettu köyhyys heikentää lasten hyvinvointia monin tavoin. Myös suomalaiset tunnistavat perheiden talousongelmat yhdeksi suurimmista uhista lasten hyvinvoinnille. Tämä kävi ilmi kyselystä, joka julkaistiin Helsingin Sanomissa 5. marraskuuta.

Suomessa on tutkimusta, jossa tietoa köyhyyden seurauksista on kerätty lapsilta itseltään. Se on kuitenkin jäänyt vähäiselle huomiolle.

Taloudellinen eriarvoisuus lasten arjessa -tutkimus osoittaa, että kaupallisuus ja kulutuskulttuuri sekä lapsiperheiden väliset taloudelliset erot vaikuttavat monella tapaa nykylapsuuteen. Lasten väliset taloudelliset erot määrittävät lapsen sosiaalista asemaa ja osallisuutta. Erityisesti tämä tulee esille lapsille tärkeissä vertaisryhmissä ja kaverisuhteissa.

Samaa vahvistaa tuore Luuppi-kyselytutkimus. Sen mukaan köyhissä perheissä elävät lapset tapaavat kavereitaan harvemmin kuin muut, heillä on vähemmän harrastuksia ja heidän kokemuksensa omasta hyvinvoinnistaan on heikompi kuin paremmin toimeentulevien perheiden lapsilla.

Tämä ei johdu pelkästään rahan puutteesta, vaan lasten köyhyyteen liitetystä stigmasta, joka voi sulkea lapsia kaveriverkostojen ulkopuolelle. Köyhyyden tuottama leima voi olla lapsille jopa materiaalisia puutteita vakavampi ongelma.

Samaa viestii Pelastakaa lapset -järjestön raportti Lapsen ääni 2015. Sen mukaan köyhyydessä elävät lapset kokevat mahdollisuutensa vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin koulussa, lähiympäristössä ja harrastuksissa selvästi heikommaksi kuin muut lapset.

On hälyttävää, että köyhien perheiden lapset kokevat, etteivät he voi vaikuttaa omassa lähiarjessaan ja tehdä samoja asioita kuin muut ikätoverit. Lisäksi lasten arki kotona on usein huolen kantamista huoltajista.

On muistettava, että lapsi ei voi vaikuttaa mitenkään perheensä köyhyyteen.

Kun lähestymme köyhyyttä lasten arjesta ja kokemuksista käsin, ymmärryksemme sen merkityksestä kasvaa. Lapsia kuulemalla saamme tietoomme päätöksenteon kannalta tärkeitä asioita. Niiden avulla pystytään arvioimaan paremmin valmisteilla olevien päätösten vaikutuksia lapsiin ja lapsiperheisiin. Lapsia on kuultava tänään, jotta tulevaisuuden tarinat eivät olisi tämän päivän kokemuksia synkempiä.

Mia Hakovirta

Turun yliopisto

Riitta Kauppinen

Pelastakaa Lapset ry

Mirella Huttunen

Suomen Unicef ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat