Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tulevat leikkaukset purevat jo

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Äskettäin julkaistujen tietojen (HS 13.11.) mukaan bruttokansantuotteen ennakoidaan heinä–syyskuussa laskeneen 0,6 prosenttia verrattuna edelliseen vuosineljännekseen. Bruttokansantuote ei ole laskenut neljännesvuodessa näin paljon sitten vuoden 2012.

Mistä näin jyrkkä lasku johtuu? Koska Suomen vaihtotase on tällä samalla ajanjaksolla ollut Tilastokeskuksen mukaan ylijäämäinen, laskun on johduttava kotimaisen kysynnän puutteesta. Kotimainen kysyntä taas on laskenut paitsi jo tehtyjen leikkausten ja palkanalennusten myös hallituksen leikkaussuunnitelmien takia.

Ihmiset ennakoivat tulevia tulonalennuksia säästämällä. Kotimaisesta kysynnästä riippuvaiset yritykset – näitä yrityksiä on suurin osa suomalaisista yrityksistä – kaihtavat investointeja, koska ne tietävät, että niiden tuotteiden kysyntä vähenee lähitulevaisuudessa. Laajentamisen sijaan ne pikemminkin pyrkivät supistamaan toimintaansa. Negatiivinen kierre on valmis.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) varoittaa, että Suomen tie on pian Kreikan tie, jos emme tee leikkauksia. Sipilä perustelee leikkausten tarvetta Suomen velkaantumisella, mutta tosiasiassa Suomella on saamisia enemmän kuin se on velkaa. Tilastokeskuksen mukaan viime syyskuussa saamisia ulkomailta oli 731,6 miljardia euroa ja velkoja ulkomaille 727 miljardia euroa.

Suomen velkasuhde tammi-maaliskuussa oli vuorostaan 60,3 prosenttia bruttokansantuotteesta eli selvästi vähemmän kuin EU-maissa keskimäärin (92,9), Kreikasta puhumattakaan.

Kreikan velkasuhde oli samalla ajanjaksolla 168,8 prosenttia. Vertaus Kreikkaan ontuu toisin sanoen pahasti.

Eräässä mielessä Sipilän vertaus kuitenkin toimii. Suomen tie on Kreikan tie juuri siksi, että molemmat maat ovat radikaalien leikkausten tiellä – Kreikka pakotettuna, Suomi vapaaehtoisesti.

On toki ymmärrettävää, jos hallitus haluaa välttyä lisävelan ottamiselta. Leikkausten sijaan velkaantumisen ongelma voidaan kuitenkin ratkaista taloudellisesti kestävämmällä tavalla ratkaisemalla ongelma, jonka muodostumista jo edelliset hallitukset edistivät omalla pääomia suosivalla politiikallaan. Tämä ongelma on Suomessa vallitseva krooninen verovaje. Näin tehdessään Suomi Kreikan tien sijaan valitsisi Ruotsin tien.

Mika Ojakangas

valtio-opin professori

Jyväskylän yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat